Home Politika FMUP IGNORIRA STAV HRVATA Najavili formiranje pričuvnog sastava policije FBiH

FMUP IGNORIRA STAV HRVATA Najavili formiranje pričuvnog sastava policije FBiH

SHARE

Kako ni do danas Ured visokog predstavnika (OHR) i međunarodna zajednica nisu poduzeli konkretne mjere na sprečavanju uvođenja pričuvnog sastava policije u Republici Srpskoj, Federalno ministarstvo unutarnjih poslova poduzelo je mjere i aktivnosti na vraćanju poljuljane sigurnosti i održavanju balansa policijskih snaga u entitetima, priopćilo je Federalno ministarstvo unutarnjih poslova (FMUP).

Naime, kao direktan odgovor na uvođenje pričuvnog sastava u RS, napravljen je prednacrt Zakona o dopunama Zakona o unutarnjim poslovima Federacije Bosne i Hercegovine, a izmjene podrazumijevaju uspostavu pričuvnog sastava policije u visini do 50 posto od ukupnog broja policijskih službenika u sastavu Federalne uprave policije.

Također, pokrenuta je procedura izmjena Pravilnika o unutarnjoj organizaciji FMUP-a kojim bi se otvorila mogućnosti prijema novih policijskih službenika u početnom činu “policajac”, što podrazumijeva prijem novih 110 policajaca, od toga njih 55 u Specijalnu policijsku jedinicu (SPJ) i preostalih 55 u Jedinicu za podršku Sektora uniformirane policije Federalne uprave policije.

Najavljena je i nabavka materijalno-tehničkih sredstava za neometan i efikasniji rad Federalne uprave policije te je Vladi Federacije BiH dostavljena Informacija s prijedlogom zaključaka za izdvajanje milijun KM za nabavku MTS-a za potrebe Specijalne policijske jedinice i Sektora uniformirane policije.

Pored nabavke MTS-a, Vladi Federacije BiH upućen je zahtjev da se helikopter, koji je dodijeljen Federalnoj upravi civilne zaštite, stavi u funkciju kako bi se mogao koristiti u operativnom radu Federalne uprave policije, ali i u medicinske svrhe, kao i u slučaju elementarnih nepogoda, priopćeno je danas iz Federalnog ministarstva unutarnjih poslova.

F MUP ignorira Hrvate

Svako kadrovsko jačanje bilo koje institucije trebalo bi pozdraviti. Ali ne, ovdje se ne radi o namjeri da se policijska tijela snažnije bore protiv svih mogućih oblika kriminala i tako stave u službu zaštite građana, piše Hrvatski Medijski Servis.

U ovom konkretnom slučaju radi se isključivo o političkom nadmudrivanju Srba i Bošnjaka u BiH u kojima, kako je najavio predsjedatelj kluba HDZ BiH – HNS u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Mladen Bošković, Hrvati neće sudjelovati.

Političko Sarajevo se, kako je očito iz priloženog priopćenja za javnost Federalnog ministarstva unutarnjih poslova, u svojim nastojanjima za formiranje pričuvnog sastava FBiH vodi idejom političkog nadmudrivanja sa Srbima. Očito podrazumijevaju da je RS Srpski entitet, a Federacija BiH isključivo bošnjački.

Dokaz da to neće ići baš tako kako su zamislili u F MUP-u najava je izaslanika HDZ-a BiH i HNS-a u Klubu Hrvata Doma naroda Parlamenta FBiH koji će se usprotiviti ovoj inicijativi jer smatraju da je ova oblast u nadležnosti županija te da zapravo Federacija BiH ne može osnovati pričuvni sastav policije. Još se jednom pokazuje koliki je trn u oku političkog Sarajeva dvodomnost Federalnog parlamenta, koji u konstelaciji kada legitimni predstavnici hrvatskog naroda imaju većinu u Klubu Hrvata, postaju posljednja brana donošenju zakona koji bi Federaciju BiH pretvorili u de facto bošnjački entitet.

Uporište za ovakvu tezu leži u tome da u opisu nadležnosti stoji da je FUP nadležan za sprječavanje i otkrivanje kaznenih djela terorizma, međukantonalnog kriminala, stavljanja u promet opojnih droga, organiziranog kriminala, te pronalaženje i hvatanje počinitelja tih kaznenih djela. Iz ovoga je vidljivo da je nadležnost FUP-a seže samo u uzak spektar specifičnih radnji dok su za većinu drugih stvari iz redovnih policijskih poslova nadležni županijski MUP-ovi.

U kontekstu bošnjačko-srpskog pokazivanja mišića hrvatski politički predstavnici trebaju ostati na stavu koji su artikulirali zastupnici i izaslanici u Federalnom parlamentu te učiniti sve da se ulože dodatna sredstva u modernizaciju županijskih MUP-ova, prenosi HMS