Home Politika Wigemark s Ćosićem u Širokom Brijegu

Wigemark s Ćosićem u Širokom Brijegu

SHARE

Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH i posebni predstavnik Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark u utorak je prvi put službeno posjetio Vladu i Skupštinu Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu, piše Bljesak.info

Wigemark se u dvorani za sastanke Vlade sastao s predsjednikom Vlade ŽZH Zdenkom Ćosićem te predsjednikom Skupštine ŽZH Ivanom Jelčić.
”Ovo je dio susreta koje obavljamo s novim sazivima vlada na razini županija. U okviru ovih susreta pokušavamo saznati nešto više o tome gdje se pojedine razine vlasti, u ovom slučaju županije, nalaze u procesu integracija te koji su problemi i izazovi s kojima se suočavaju”, kazao je Wigemark na početku obraćanja novinarima.
Pohvalio je Županiju Zapadnohercegovačku istaknuvši njezin napredak u različitim oblastima, no ukazao je i na određene izazove i probleme s kojima se susreće.
”Razgovarali smo o mišljenju koje je nedavno Europska komisija objavila o aplikaciji BiH za članstvo u Europskoj uniji, što to znači za samu Županiju Zapadnohercegovačku. Ova županija je itekako napredna u različitim oblastima, međutim ima svoje izazove i probleme pogotovo kada je riječ o infrastrukturnim pitanjima.  Govorili smo o potrebi usklađivanja zakonodavstva i usklađivanja propisa, a jedan od primjera oblasti je javna uprava. Vi trenutačno u zemlji imate sedam različitih sustava javne uprave za članstvo u EU, to su jednostavno sustavi koji su neodrživi. Da bi zemlja postala članica, morat ćete jako puno toga raditi na usklađivanju pravnih propisa što u suštini i jeste jedan od temelja Europske unije”, mišljenja je posebni predstavnik EU u BiH.
ŽZH će morati provesti socijalno-ekonomsku reformu kao jedan od procesa koji će ići paralelno s EU integracijama.
”Županija Zapadnohercegovačka je poznata po svojim dinamičnim gospodarskim aktivnostima, a s predsjednikom Vlade razgovarao sam na temu potrebe provedbe daljnjih socijalno-ekonomskih reformi kao jednog od procesa koji će ići paralelno s europskim integracijama. EU ima jako puno standarda, međutim, onaj standard dobrog življenja je njezin osnovni standard”, zaključio je Wigemark u obraćanju novinarima nakon sastanka.
ŽZH zasigurno prednjači u FBiH kada su u pitanju europske integracije, o čemu svjedoči i aktivnost Ureda Vlade ŽZH za europske integracije te bez obzira na stanje na državnoj razini ova županija već povlači konkretne poteze.
”Sve ono što je u našoj nadležnosti mi se trudimo pratiti i zadovoljiti te usklađivati sa stečevinama Europske unije. Osnovali smo Ured Vlade ŽZH za europske integracije, imamo sva koordinacijska tijela i u tom smislu te u smo nekim konkretnim potezima i programima otišli najdalje. To je jedan standard koji bi svi u ovoj državi trebali poštivati, ako stvarno i iskreno misle ono što govore, a to je da je ovoj zemlji mjesto u Europskoj uniji”, istaknuo je predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić nakon sastanka s Wigemarkom.
Zdenko Ćosić - Wigemark s Ćosićem u Širokom Brijegu: ŽZH je itekako napredna u različitim oblastima
Voditelj Izaslanstva Europske unije u BiH i posebni predstavnik Europske unije u BiH Lars-Gunnar Wigemark je nakon Širokog Brijega otišao u Grude gdje je sudjelovao u javnoj debati ”Izazovi i mogućnosti procesa pristupanja EU”.