Home Zanimljivosti HRVATICA IZ NJEMAČKE: Htjela pomoći obitelji iz Hrvatske koja je dolazila u...

HRVATICA IZ NJEMAČKE: Htjela pomoći obitelji iz Hrvatske koja je dolazila u Njemačku i ostala u šoku i nevjerici

SHARE

Koliko je teško u današnje vrijeme u poslu i životu vjerovati ljudi,  nedavno se uvjerila Hijacinta Tolić, Hrvatica iz grada Solmsa kod Wetzlara. Ona tvrdi da je izigrana te da zbog toga sada mora plaćati dva stana, piše Fenix magazin. 

Hijacinta Tolić s obitelji je neko vrijeme živjela u iznajmljenom stanu Solmsu, gradu udaljenom oko 8 kilometara od Wetzlara. Našla je posao u Frankfurtu, koji je od Solmsa udaljen oko 65 kilometara. Odlučila je preseliti bliže radnom mjestu i pronašla stan u Frankfurtu.

– Morala sam se preseliti u Frankfurt zbog posla. No, nisam htjela otkazati stan u Solmsu dok ne pronađem ljude koji će useliti u njega. Jer, prema njemačkom zakonu (Kündigungzeit) kad raskidaš ugovor sa vlasnikom, moraš plaćati još tri mjeseca do raskida ugovora – kaže Hijacinta.

Hijacinta Tolić / Foto: Facebook
Hijacinta Tolić / Foto: Facebook

Počela je tražiti nekoga tko bi uselio u taj stan, objavljivala je postove po društvenim mrežama i nakon nekog vremena joj se javila jedna žena iz Hrvatske.
– Molila me da primim nju, supruga i dvoje djece u taj stan. Rekla je da je još u Hrvatskoj, da namjerava preseliti u Solms i tu tražiti posao. To je značilo da neće imati ni obrazac za platnu listu, a bez platne liste gotovo nema nikakve mogućnosti pronaći stan u Njemačkoj – kaže Hijacinta.

Počela je nagovarati svog najmodavca da pristane iznajmiti stan obitelji iz Hrvatske bez obrazaca platne liste.

– On je Nijemac, a poznato je koliko su Nijemci rigorozni po tom pitanju, i sve žele crno na bijelom. Oprezni su s tim koga će primiti u stan. Jedva sam ga uspjela nagovorti da pristane na nove stanare koji još nemaju posao u Njemačkoj, kako ja ne bih morala plaćati još tri mjeseca iako ne živim u stanu – kaže Hijacinta.

Vlasnik stana je pristao, Hijacinta je htjela javiti obitelji kako je vlasnik pristao iznajmiti stan u kojeg mogu useliti bez platne liste od 1. srpnja.  No, onda su nastali problemi.

– Prije pet dana sam pokušala stupiti u kontakt s tom obitelji na sve moguće načine. Nitko mi se ne želi javiti, što vjerojatno znači da su odustali od dolaska ili su već pronašli neki stan. Na kraju sam shvatila da sam izigrana, i da ako ne pronađem nekoga u dva naredna tjedna, morat ću plaćati najam stana iduća tri mjeseca. U šoku sam i nevjerici.

Mogla sam sve ovo vrijeme dok sam molila gazdu da ih primi, naći nekoga i njemu dati stan, ali htjela sam pomoći našim ljudima. Mislila sam da oni dolaze u stranu zemlju i nemaju posao. Zato sam  molila vlasnika stana da im iznajmi stan. Na kraju sam ispala naivna i izigrana – kaže razočarano Hijacinta.

Ovim želi upozoriti sve one koji se nađu u situaciji sličnoj njenoj, neka dobro pripaze što rade i kome vjeruju na riječ.

– Jer riječ danas mnogima ne znači ništa – kaže razočarano Hijacinta Tolić.

Za kraj ostavljamo čitateljima da sami zaključe je li Hojacinta Tolić prevarena kako ona to tvrdi i ako jeste, kolika je ona sama kriva za to?