Home Zanimljivosti Na ovoj plaži su zabranili pušenje

Na ovoj plaži su zabranili pušenje

SHARE

Plaža Vagia na jugozapadu grčkog otoka Serifosa, na zapadu otočne skupine Cikladi u Egejskom moru, uskoro će postati prva plaža isključivo za nepušače.

Riječ je o pilot-programu koji ovog ljeta započinje suradnjom lokalnih vlasti i zaklade Laskaridis, a najavljena je povodom Svjetskog dana borbe protiv pušenja koji se tradicionalno obilježava 31. svibnja. Akcija zabrane pušenja odvija se u sklopu ekološkog programa čiji je cilj ukloniti cigarete s grčkih plaža i spriječiti zagađenje mora.

Tijekom čišćenja plaže na Serifosu unazad dvije godine utvrđeno je kako su upravo cigarete najčešći otpad koji ostaje iza brojnih turista. Riječ je o nekomercijalnoj pješčano-šljunkovitoj plaži s kristalno čistim morem i zaštićenoj međunarodnom ekološkom mrežom Natura 2000.

U sklopu programa lokalne vlasti će oformiti kontrolirano područje za uživanje u duhanu, dok će instalirane pepeljare prenositi poruke o važnosti očuvanja okoliša. Valja napomenuti kako je Pavlos Polakis, zamjenik grčkog ministra zdravstva, već u nekoliko navrata snimljen kako puši, a zapaljena cigareta za ovog kirurga nije nepoznanica čak ni tijekom konferencija za novinare.

Polakisu je zbog pušenja početkom godine kritiku uputio i povjerenik Europske komisije za zdravstvo Vytenis Andriukaitis te je u veljači u Ateni povodom Svjetskog dana borbe protiv raka poručio da je pušenje ‘sramotno’. Polakis je povjereniku poručio da se trenutno u ministarstvu bavi važnijim problemima od pušenja te kako će sam odlučiti o tome hoće li prestati pušiti, piše Tportal.