Home Vijesti Tankeri napadnuti u Omanskom zaljevu, jedan je pogođen torpedom?

Tankeri napadnuti u Omanskom zaljevu, jedan je pogođen torpedom?

SHARE

Dva tankera napadnuta su u Omanskom zaljevu, javlja agencija France Presse.

Radi se o brodu Front Altair norveškog vlasnika Frontline koji plovi pod zastavom Marshallovih otoka, i o brodu Kokuka Courageous, pod najmom singapurske tvrtke Bernhard Schulte Ship Management koji plovi pod zastavom Paname.

Kako prenosi Reuters, detalji napad nisu jasni, ali tajvanska tvrtka CPC Corp, koja je unajmila norveški tanker Front Altair, “sumnja da je pogođen torpedom”. Tanker je napadnut nedaleko obale Ujedinjenih Arapskih Emirata. Informacija o napadu torpedom još uvijek nije potvrđena.

Front Altair, koji je prevozio 75 tisuća tona sirove nafte, još uvijek gori, priopćili su iz norveškog Frontlinea.Iako su iranski mediji izvijestili da je tanker potonuo, Frontline je demantirao ovaj navod.

Cijene nafte skočile 4 posto nakon incidenta

Na napad su odmah reagirala tržišta, pa je tako cijena sirove nafte skočila gotovo četiri posto, na više od 62 američka dolara po barelu.

Singapurska tvrtka BSM Ship Management rekla je da je brod Kokuka Courageous napadnut dvaput i to “nekom vrstom granate”, prenosi CNN, te da je jedan mornar s njenog tankera lakše ozlijeđen u incidentu.

Prvi projektil pogodio je tanker iznad razine mora, nakon čega je na brodu izbio požar koji je ubrzo ugašen, rekao je Michio Yuube, menadžer japanske tvtke Kokuka Sangyo.

Glasnogovornik tvrtke dodao je da su svi članovi posade, njih 21, napustili brod, a spasio ih je obližnji brod Coastal Ace.

Iran: Incident je “sumnjiv”

Brodu ne prijeti opasnost od potonuća, a metanol koji je prevozio nije ugrožen, istaknuo je glasnogovornik japanske tvrtke.

Iranski državni mediji objavili su da je upravo Iran spasio 44 člana posade nakon “nesreće” te da su prebačeni na iranski otok Jask. Iran je izrazio “zabrinutost” zbog “sumnjivih” incidenata s tankerima koji su bili “pogođeni”, ali nije precizirao tko ih je pogodio, prenosi AFP. Jask se nalazi 20 kilometara od obale Omana.

O incidentu se očitovao i iranski ministar vanjskih poslova Džavad Zarif, koji je izrazio skepsu o okolnostima napada. “Sumnjivo nije dovoljna riječ za ono što se vjerojatno dogodilo jutros”, rekao je Zarif. Zanimljivo je da je japanski ministar Shinzo Abe upravo u posjetu Iranu, gdje se susreo s vrhovnim iranskim vođom, ajatolahom Alijem Hameneijem. To je prvi posjet japanskog premijera Iranu od Islamske revolucije u toj zemlji 1979.

Iranski Press TV emitirao je snimke oštećenih tankera.

Američka peta flota jutros primila dva poziv u pomoć s tankera

Peta američka flota primila je rano u četvrtak dva poziva upomoć s tankera u Omanskom zaljevu koji su bili meta napada.

“Dobili smo informacije o napadu na tankere u Omanskom zaljevu”, objavila je Peta flota čija je baza u Bahreinu.

“Američke pomorske snage u regiji primile su dva odvojena poziva upomoć”, dodala je u priopćenju.

Pomorske trgovačke operacije Ujedinjenog Kraljevstva, sigurnosna organizacija kojom upravlja britanska mornarica, priopćila je da istražuje incident.

Ranije jutros pogođena dva tankera, posade evakuirane

Reuters piše, pozivajući se na brodarske kompanije, da su pogođena dva tankera, a da su posade sigurno evakuirane.

Zasad nema nikakvih potvrda od vlasti u Omanu ili Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Kuvajt je, međutim, stavio svoja naftna postrojenja u stanje visoke pripravnosti, javlja Twitter stranica Spectator Index.

Prije mjesec dana došlo je do sličnog incidenta u kojem su pogođena četiri tankera pored obale UAE-a. UAE je okrivio neimenovanog “državnog aktera” za napade, za koje tvrdi da su izvedeni podmorskim minama.

SAD je za napad okrivio Iran koji je odbacio optužbe. No incident je samo pojačao već snažne tenzije između Irana i SAD-a te njegovih saveznika.

Dva dana kasnije, 14. svibnja, napadnut je i saudijski naftovod.

Jučer je došlo do novih, moguće povezanih incidenata, javlja Spectator Index. Napadnut je saudijski aerodrom u gradu Abi, a na iranskoj plinskoj platformi u Perzijskom zaljevu izbio je požar, piše Index.hr