Home Zanimljivosti Avaz piše: Zašto je nervozan Darko Brkan

Avaz piše: Zašto je nervozan Darko Brkan

SHARE

Darko Brkan, šef Udruženja “Zašto ne?” koje je navedeno kao izdavač nekoliko portala koji se bave navodnim raskrinkavanjem i analizom objava drugih medija, odjednom je postao nervozan nakon što je “Dnevni avaz” odlučio postaviti mu nekoliko pitanja, piše Avaz čiji tekst prenosimo.

Naime, Brkan, s nekoliko priučenih novinara, vodi raskrinkavanje.ba, glasometar.ba, analiziraj.ba te još nekoliko portalčića. Brkan, koji nije novinar niti išta zna o novinarstvu, tako se postavio u ulogu navodnog regulatora medija i nekoga ko će držati lekcije uglednim medijima koji pri tome imaju više novinara početnika nego on godina.

S obzirom na to da o Brkanu i njegovom radu postoji dosta nejasnoća, “Avaz” je jučer, kako to rade profesionalni mediji, zatražio odgovore od njega samog. Međutim, naša pitanja očito su izazvala paniku i nervozu. Je li zbog toga što je neko, odnosno “Avaz”, odlučio postaviti pitanja i raskrinkati njegov rad?

“Avaz” je zanimalo ko i kako finansira njegovo kvaziudruženje, kako Brkan troši taj novac i jesu li tačni navodi da je cijeli posao pretvorio u porodični biznis.

Dakle, “Avaz” je prvo telefonski pokušao kontaktirati Brkana, a kako nam je rečeno da se nalazi u Južnoafričkoj Republici, pitanja smo uputili e-mailom.

Nakon nekoliko sati dobili smo odgovore uz pametovanje kako i kada “Avaz” to treba objaviti. Na to smo odgovorili da će “Avaz”, svakako, sve odgovore koje dobije profesionalno prenijeti. Međutim, upravo je tu Brkan pokazao potpunu neprofesionalnost i amaterizam.Očigledno ga je u dalekoj Južnoafričkoj Republici uhvatio strah od stvarnog raskrinkavanja onoga čime se on bavi. Tako je Brkan odlučio sve naše upite i svoje odgovore objaviti na svom portalu raskrinkavanje.ba prije nego ih je “Avaz” objavio u svom današnjem printanom izdanju. Za svakoga ko se bavi novinarstvom jasno je da se odgovori na upit prvo objavljuju u mediju koji ih je zatražio, pa tek onda prenose na druge medije.

Dužni smo Brkanu kazati da “Avaz” nije poslao pitanja da bi dobio odgovore koje će sakriti, već da bi ih objavio. Osim toga, kako to rade profesionalni mediji, “Avaz” će zatražiti i mišljenje struke, odnosno uglednih novinara, o radu Brkana i njegovog klana.

A kao dokaz da smo i Brkanu kazali da će svi odgovori biti objavljeni, prilažemo prepisku. Nakon što nam je saopćeno da zbog odsustva iz zemlje ne može odgovarati direktno na naša pitanja, Brkanu je „Dnevni avaz“ jučer na e-mail u 15:40 sati uputio deset pitanja s molbom da, ako je moguće, odgovori u toku dana.

Odgovori su stigli u 18 sati, na čemu smo srdačno zahvalili i pojasnili da, s obzirom na vrijeme i rokove, nećemo moći svako pitanje tretirati u tekstu za naše današnje printano izdanje, ali da ćemo se svakako tematikom baviti i dalje tako da će nam svi odgovori biti od koristi i u narednim temama.

Iznenađujuće nervozno, Brkan je na ovo uzvratio ultimativnim nastupom:

– Ako nećete objavljivati sve odgovore, onda niste trebali trošiti i svoje i naše vrijeme postavljajući ih. Mi smo ih, u svakom slučaju, već objavili, a vjerovatno ćemo poslati i drugim medijima, u zavisnosti od toga šta i na koji način bude objavljeno. Naravno, očekujemo da odgovore koje objavite, objavite zajedno s pitanjima i u cijelosti, bez izostavljanja ičega, u skladu s novinarskom etikom.

Jučerašnja e-mail korespondencija između Brkana i „Dnevnog avaza“  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Jučerašnja e-mail korespondencija između Brkana i „Dnevnog avaza“Foto: (Avaz)

Na ovu poruku novinarka „Dnevnog avaza“ Brkanu je još jednom pojasnila:

– Ne znam iz kojeg dijela mog odgovora zahvalnosti ste shvatili da Vaše odgovore nećemo objaviti, iako sam navela da „s obzirom na vrijeme i rokove, nećemo moći svako pitanje tretirati u tekstu koji pripremamo za sutra, ali svakako ćemo se ovom tematikom baviti i dalje tako da će nam SVI odgovori biti od koristi i u narednim temama“. Nikome nije u interesu da troši bilo čije, pa ni svoje, vrijeme uzalud, niti ima potrebe da iko ikoga uči novinarskoj etici, naravno ako se s poštenim namjerama bavimo svojim poslom, a podsjetit ću vas i da nije profesionalno odgovore i pitanja jednog medija objaviti u bilo kojem drugom mediju, prije nego ih objavi medij koji ih je postavio.

Umjesto daljnje polemike, a nakon što pročita današnji tekst u “Dnevnom avazu”, Brkanu preporučujemo da sačeka i sutrašnji, te sazna šta o njemu i njegovom „raskrinkavanju“ kažu istinski profesionalci iz legalnih i legitimnih medijskih institucija.