Home Zanimljivosti Europu idući tjedan pogađa toplinski val kakav još nije zabilježen u lipnju

Europu idući tjedan pogađa toplinski val kakav još nije zabilježen u lipnju

SHARE

Meteorolozi su najavili da Europljane idući tjedan očekuju temperature do 40 Celzijevih stupnjeva u toplinskom valu “neviđenom” u lipnju koji će zahvatiti velik dio zapadne Europe.

Od Velike Britanije do Belgije i Grčke, toplinski val stići će iz Magreba u Sjevernoj Africi i Španjolske s visokim temperaturama koje počinju ovaj vikend, a vrhunac se očekuje sredinom idućeg tjedna.

Rekordne vrućine koje će potaknuti silovite oluje

U Njemačkoj meteorolozi predviđaju temperature do 37 Celzijevih stupnjeva u utorak, odnosno 38 u srijedu, a slično vrijeme očekuje se i u Belgiji i Švicarskoj.

Britanski meteorološki zavod MetOffice posebno je zabrinut zato što bi toplinski val mogao potaknuti “silovite oluje” pa je upozorio Britance da se pripreme na “vruće, vlažno i nestabilno” vrijeme.

Grčka će biti među zemljama najteže pogođenima toplinskim valom s temperaturama do 39 stupnjeva ovaj vikend.

U Francuskoj meteorolog Francois Gourand najavljuje “neviđen toplinski val za lipanj” koji će nedvojbeno potući prethodne toplinske rekorde za taj prvi mjesec ljeta.

U ljeto 2003. Francuska je pretrpjela intenzivni toplinski val koji je izazvao smrt gotovo 15.000 uglavnom starijih osoba.

Francusku očekuju temperature do 40 Celzijevih stupnjeva

Od utorka će se temperature u Francuskoj penjati od 35 do 40 stupnjeva pa stanovnici ni noću neće imati olakšanje, predviđaju meteorolozi.

“Od 1947. godine samo je toplinski udar od 18. do 28. lipnja 2005. bio intenzivan”, kaže Meteo France te predviđa da bi kipuće vrijeme moglo potrajati šest dana.

Dolazak intenzivnog toplinskog vala ponovno pokazuje kakav je učinak globalnog zatopljenja na planet, a takvi vremenski uvjeti vjerojatno će biti češći, kažu meteorolozi.

Slično je prognozirao i meteoservis Severe Weather Europe kada je najavio toplinski val koji će u središnjoj i zapadnoj Europi podići temperature značajno iznad prosjeka.

Prognozirali su da će temperature biti od 16 do 20 °C  više od prosjeka, piše Index.hr