Home Život Posljednji pozdrav heroini Angeli Banić

Posljednji pozdrav heroini Angeli Banić

SHARE

U subotu je u Livnu obilježena obljetnica HOS-a, a tom prilikom Mate Krolo se prisjetio kako je na taj dan preminula i jedna hrabra Livanjka.

Njegov komentar prenosimo u cijelosti.

Danas je 22.06.2019. godine. Datum za mnoge od nas nebitan, običan dan kao i mnogi drugi. No, danas mnogi slave htjeli oni to priznati ili ne ustanak kako “oni” kažu protiv fašizma. Danas je, nažalost, dan kad je ustao Hrvat protiv Hrvata u Drugom svjetskom ratu.

Danas je u mom Livnu i obljetnica HOS-a, naše svete vojske iz ovog Domovinskog rata, gdje se okupio Hrvat do Hrvata, moram priznati bilo je veličanstveno.

No, ni to nije toliko bitno na današnji dan. Naime, dragi moji prijatelji, poznanici i svi drugi. Danas se ugasio život heroine grada Livna Angele Banić.

Što heroine, mnogi će se pitati?
Ta žena, poštovani, skupa sa Ljubicom Vukoja je 92′ godine legla pred tenkove JNA i četnika i tim činom spriječila, u ono vrijeme, spuštanje JNA i četnika sa Kruga u naš grad!

Dragi moji Livnjaci,  27 godina je prošlo od ovog uzvišenog čina da te dvije samozatajne žene, majke, nitko nikad udostojio se nije pozvati na obilježavanje Dana obrane Livna ispred Općine …ispred brigade…

Evo morao sam da napišem ove riječi, da se ne zaboravi…da se bar po nečem pamti. Jer mi tako brzo sve zaboravljamo..sve ono vrijedno …

Iskreno se nadam da će se bar sutra na sprovodu udostojiti doći naši dušebrižnici i odati posljednju počast kako spada…
Draga Angela, tebi i svim palim braniteljima neka je laka hrvatska gruda… Počivala u miru.