Home Zanimljivosti Ovaj oblik ženskog tijela muškarci smatraju najatraktivnijim

Ovaj oblik ženskog tijela muškarci smatraju najatraktivnijim

SHARE

U Hollywoodu su na cijeni uvijek bile vitke žene s velikim grudima, ali to, čini se, zapravo nije oblik tijela koji muškarci smatraju najatraktivnijim.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Evolution and Human Behaviour, najpoželjnije su žene s tijelom u obliku pješčanog sata. Zanimljivo je da je razlog tome što se takav oblik tijela smatra “znakom tjelesne i seksualne zrelosti kod mladih žena koje još nisu rodile”.

“Razumijevanje razloga zbog kojih muškarci smatraju da su neke žene privlačnije od drugih trebalo bi pomoći da bolje shvatimo ljudsku evoluciju. Dva su elementa bila predmet istraživanja, a to su omjer struka i bokova kod žena te njihovi indeksi tjelesne mase”, pojasnio je William D. Lassek, autor studije i znanstvenik na Odjeku antropologije Sveučilišta u Kaliforniji.

Znanstvenici su sada analizirali podatke više od 12 tisuća ljudi koji su prikupljeni dvjema nacionalnim anketama koje istražuju zdravstveno i nutricionističko stanje odraslih i djece.

Rezultat, kažu, ukazuje na to da žene s figurom pješčanog sata imaju bolji produktivni potencijal. Uočili su i da žene s nižim omjerom opsega bokova i struka imaju veće razine DHA kiseline koja je ključna za vrijeme trudnoće i dojenja.

“U posljednjih 30 godina bilo je općeprihvaćeno da muškarci kod žena traže znakove zdravlja i plodnosti, ali smo pokazali da uzak struk i nizak indeks tjelesne mase koji se povezuju s atraktivnošću ne ukazuju na bolje zdravlje ili plodnost”; dodaje Lassek za PsyPost.

Većinu neće iznenaditi ni podatak da su muškarci skloniji mlađim ženama.

“Vrlo atraktivne žene obično su pet do deset centimetara više od prosjeka. Pokušavamo razumjeti zašto. Uz to, smatramo da mlade žene s atraktivnijim omjerom opsega bokova i struka i nižim indeksom tjelesne mase mogu bolje preživjeti prvu trudnoću kada suvremena opstetrička skrb nije dostupna”, zaključio je Lassek.