Home Politika Društvo novinara BiH o Aluminiju: Davanje izjava probranim medijima znak skrivanja istine

Društvo novinara BiH o Aluminiju: Davanje izjava probranim medijima znak skrivanja istine

SHARE

Društvo novinara BiH obaviješteno je od kolega koji su jučer izvještavali sa sastanka u mostarskoj tvornici “Aluminij” da su im uskraćene izjave i informacije sa sastanka koji su članovi sindikata i Nadzornog odbora vodili s predsjednikom HDZBiH Draganom Čovićem i federalnom ministricom financija Jelkom Milićević.

Iako su novinari bh. redakcija čekali više sati ispred “Aluminija”, izjave su dobili jedino novinari hrvatske Nove TV.

Iz Društva novinara BiH ističu da svako selektivno davanje izjava “probranim” medijima jedino može izazvati sumnju u ono o čemu se razgovaralo i da se iz nekog razloga skriva istina, a nikako doprinijeti rješavanju ovog velikog problema.

” Jedino pravovremenim i istinitim izvještavanjem može se stvoriti prava slika o događanjima u Aluminiju, koja je od velike važnosti kako za rješavanje problema u toj kompaniji, kao i za brojne radnike o čijoj se sudbini radi, te članove njihovih obitelji”, priopćeno je iz Društva novinara BiH.

“Ovo su ljudi iz medija koji su cijeli dan proveli čekajući rješenje za Aluminij. Da bi o tome izvijestili javnost. Među kojoj su i radnici, njihova rodbina, prijatelji, Aluminijevi poslovni partneri itd. Itd… Nakon cijelog dana čekanja na sastanku čelništva HDZ-a, federalne dopremijerke, Uprave Aluminija i sindikata odluče dati izjavu Novoj TV iz Hrvatske. Odmah da kažem da nije stvar u toj kući koju vrlo respektiram niti jako dragim kolegama iz Dubrovnika. Nego u tome što se domaćim medijima uopće nisu obratili. Mi smo tu izjavu evo gledali preko ograde. Je li to odnos prema bh. javnosti!? Nije iznenađenje. Samo nakon cijelog dana, jedno veliko razočaranje. Tu su ekipe Al Jazeere, BHRT-a, FTV-a, N1, Nove BH, dopisništva HRT-a Mostar, Avaza, Faktora, Bljeska, Klixa… Uspjeli smo ipak doznati da konkretnog rješenja nemaju!!!”, napisao je na svome Facebook profilu novinar Al Jazeera Balkans Ivan Pavković.

Podsjetimo, Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sastanka sa predstavnicima Uprave i malih dioničara mostarskog Aluminija, otišao je bez izjava za medije.

Zdenko Klepić, predsjednik Nadzornog odbora, za hrvatsku Novu TV postaju je kazao kako je prvi cilj zbrinuti radnike te ponovio da nema riječi o stečaju.

“Ako gledamo pomoć koju je pružila Vlada Republike Hrvatske preko Čovića i Plenkovića, njima ide zahvala za sve što su učinili. Znate kakva je politika u BiH, a hrvatska politika u manjina. Ali svi smo krivi jer nismo uspjeli osigurati nastavak poslovanja. Slika je obećavajuća i nadanja postoje za sve uposlenike”, rekao Klepić. Romeo Biokšić, predstavnik Sindikata, rekao je kako krivaca ima mnogo za ovakvu situaciju, no kako su najmanji krivci radnici.