Home Društvo Konačno probijen tunel kroz Žabu, najzahtjevniji objekt na trasi ceste Stolac-Neum

Konačno probijen tunel kroz Žabu, najzahtjevniji objekt na trasi ceste Stolac-Neum

SHARE

U okviru Projekta izgradnje magistralne ceste M-17.3 Neum – Stolac, danas je konačno probijen tunel Žaba (Hutovo) dužine 970 metara.

Po riječima direktora JP Ceste FBiH Ljube Pravdića, rok izvođenja je dvije godine, a radovi su počeli u listopadu prošle godine: – Očekivanja su da će sredinom sljedeće godine u svibnju biti završeni svi radovi na tunelu.

Ugovore za izgradnju tunela dobili su na međunarodnom natječaju Euro-Asfalt d.o.o.Sarajevo i HP Investing d.o.o. Mostar.

Kompletna cesta Stolac-Neum, M17.3, u dužini od 36 kilometara trebala bi biti u funkciji 2021. godine.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pojasnio je kako je riječ o prirodnoj prepreci između Neuma i Stoca, odnosno između Jadranske obale i ostatka FBiH.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Denis Lasić, ističući značaj projekta, odnosno dugo najavljivane ceste Neum-Stolac, pojasnio je da projekt ide znatno bržom dinamikom, tri mjeseca prije predviđenoga roka.

Načelnik Neuma Živko Matuško istaknuo je kako će cesta duga 48,8 kilometara, olakšati i skratiti putovanje do Neuma, i to će, u svakom slučaju, poboljšati turistički položaj Neuma.

Inače, potpisan je ugovor i za izgradnju dionice Drenovac- Stolovi dužine 8,7 km. Posao vrijedan 17 mil. maraka, a dobio ga je konzorcij kojeg čine mostarski HP Investing i Putovi Grude, a rok za završetak te dionice je 16 mjeseci.

Osim toga raspisan je i natječaj za izgradnju dionice Broćanac-Prapratnica, do ulaza u Tunel Žaba, u dužini od 3,5 km, s dvije petlje u Babinom dolu i Oštrovcu, a rok za dostavljanje ponuda je 25. srpnja.

Foto: Fena