Home Politika KARAMATIĆ ZA INSAJDER: Bliži se kraj BiH, Bošnjaci će moliti za “bašča...

KARAMATIĆ ZA INSAJDER: Bliži se kraj BiH, Bošnjaci će moliti za “bašča državicu”

SHARE

Predsjednik HSS-a BiH i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Mario Karamatić tvrdi da se BiH kreće prema svom “neizbježnom kraju” te da su za to najveći krivci bošnjački političari koji, prema njegovim riječima, žele da Bošnjaci dominiraju nad Srbima i Hrvatima.

Komentirajući za Insajder jučerašnju izjavu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je poslije sjednice Predsjedništva HNS-a poručio da slijedi “oštar zaokret hrvatske politike u BiH”, ne isključujući ni mogućnost “razlaza sa kolacijskim partnerima”, Karamatić kaže da se Čovićeva izjava odnosila isključivo na SDA.
– Ukoliko u SDA ne žele da razgovaraju o Izbornom zakonu, mi u principu više nemamo o čemu razgovarati – kaže Karamatić.
On tvrdi da je SDA najveći krivac i za to što devet mjeseci poslije izbora još nije formirana nova vlast na nivou BiH.

– SDA trenutno ima situaciju u kojoj ima svoje ministre u Savjetu ministara, a tamo također imaju i ministre iz bivšeg Saveza za promjene koji slušaju gotovo sve što im se kaže. Za SDA je to lagodna situacija i misle da bi na taj način Savjet ministara mogao funkcionirati i slijedeće četiri godine, samo kad bi se mogli riješiti Hrvata, zatim Srba, a na njihova mjesta postaviti svoje Hrvate i Srbe sa halal certifikatom. Međutim, mislim da su se preračunali i da to to na taj način neće funkcioniratii. Kao prvo, odluke o privremenom financiranju institucija BiH nema. Od prvog dana sljedećeg mjeseca nema plaćanja na nivou države, pa, evo, ako se Bakir Izetbegović želi nastaviti boriti za BiH do zadnjeg Bošnjaka – bujrum – poručuje Karamatić.

Na pitanje kako vidi rasplet političke krize u BiH, Karamatić odgovara da, po njegovom mišljenju, BiH ide prema svom “neizbježnom kraju”.

– Vrijeme je da počnemo razmišljati šta dalje, jer je očigledno da najmanje jedan narod ne želi zemlju u kojoj bi sva tri konstitutivna naroda bila ravnopravna, da žele dominirati u ovoj zemlji, a to je u ovakvoj kompleksnoj državi jednostavno nemoguće. To znači lagano umiranje BiH u agoniji i mislim da će na kraju upravo ovi što opstruiraju uspostavljanje bilo kakvog normalnog sistema na kraju moliti da im damo neku “bašča državicu” – kaže Karamatić.