Home Društvo PODANIČKI MENTALITET Stari most može svijetliti u turskim bojama, u hrvatskim ne...

PODANIČKI MENTALITET Stari most može svijetliti u turskim bojama, u hrvatskim ne može!

SHARE

Jučer je obilježen Dan demokracije nacionalnog jedinstva Turske kojim se obilježava treća godišnjica propalog vojnog udara u toj euroazijskoj zemlji. Povijesne i kulturološke veze Bošnjaka u BiH s Turskom su tijesne, a večerašnji čin osvjetljavanja mostarskog Starog mosta u boje turske zastave mogao bi se pripisati dugogodišnjem njegovanju podaništva prema bivšim višestoljetnim okupatorom kod dijela bošnjačkih intelektualaca, piše Hrvatski Medijski Servis.

Centar za mir i multietničku suradnji iz Mostara prvi je utemeljio ideju da se Stari Most osvijetli svjetlosnim efektima u čast nekom značajnom događaju, npr. nekom značajnom postignuću ili tragediji.

Problem nastaje u selektivnom pristupu „glavešina“ iz navedenog Centra kada treba odlučiti koji događaj smije biti inspiracija za spomenutu svjetlosnu instalaciju.

Tako se, recimo, baš poklopilo da je također 15. 7. nogometna reprezentacija Hrvatske osvojila povijesnu srebrenu medalju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prošle godine što nije bio dovoljan razlog da „simbol Mostara“ zasvijetli u crvenoj, bijeloj i plavoj boji. Podsjećamo, Vlada Republike Hrvatske donirala je 4,6 milijuna kuna za obnovu Starog mosta, a ugovor o donaciji u Mostaru je potpisao tadašnji veleposlanik RH u BiH Josip Vrbošić, a Oručevićevom udruženju svejedno ne pada na pamet da bi jednom takvom gestom mogao učiniti značajan iskorak u bošnjačko-hrvatskim odnosima u Mostaru i BiH.

S druge strane, paradoksalno je da Centar za mir i multietničku suradnju slavi okupatora Bosne i Hercegovine koji je u razdoblju od pet stoljeća trajno kulturno i gospodarski unazadio ovo podneblje. Centar za mir i multietničku suradnju tako se pridružio predsjedniku SDA Bakiru Izetbegoviću.

Na današnji dan prije tri godine pod nerazjašnjenim okolnostima ugušen je pokušaj vojnog udara u Turskoj što bi svakako trebala biti unutarnja stvar navedene zemlje. Međutim, Centar koji u svom nazivu ima pojmove mira i multietničke suradnje sebi daje za pravo odavati počast gušenju vojnog udara koji se dogodio pod nejasnim okolnostima te je iza sebe ostavio bezbroj upitnika. Tako je navedena organizacija  indirektno podržala  odlazak predsjednika SDA Bakira Izetbegovića pod skute turskom predsjedniku Erdoganu, kojemu je Izetbegović bio specijalni gost na svečanosti obilježavanja gušenja vojnog udara.

Ovdje se s pravom treba upitati kako je došlo do toga da oni koji svojataju i polažu pravo na korištenje Starog mosta u svrhu partikularnih interesa glorificiraju državu koja je prije 550 godina vojno okupirala i kulturno i gospodarski degradirala podruje današnje BiH.

“Centar za mir i multietničku suradnju je nevladina i neprofitabilna organizacija osnovana radi istraživanja i dokumentiranja važnih događaja u povijesti Mostara i Hercegovine. Dokumentarna građa Centra se sastoji od više tisuća originalnih fotografija i filmova, autentičnih dokumenata i oko 3.000 sati video materijala, koja svjedoči o događajima u Mostaru i Hercegovini u proteklom periodu.

Centar nastoji da kroz znanstvenoistraživački rad prikupi podatke o mnogim događajima u Mostaru i Hercegovini, s namjerom da se ti događaji istraže i učine dostupnim javnosti, putem publikacija, knjiga i dokumentarnih filmova, te putem web servisa. Zadatak Centra je spriječiti da se zaboravi zlo kroz koje su prošli građani Mostara i Hercegovine svih nacionalnosti, te da istina o stradanju Mostara i Hercegovine bude nezaboravno svjedočanstvo i opomena budućim generacijama ove zemlje.

Centar za mir i multietničku suradnju Mostar namjerava promovirati razvoj multietničkog društva u Bosni i Hercegovini i zemljama regije”, stoji u opisu djelatnosti Centra koji potpisuje direktor Safet Oručević, bivši (do)gradonačelnik Mostara .

Čitajući o djelatnostima Centra koji se. kako stoji, zalaže za razvoj multietničkog društva u BiH, može se zaključiti da bi prikladniji naziv spomenute udruge bio Selektivni centar za mir i multietničku suradnju jer se za taj mir zalažu selektivno promovirajući uske partikularne interese. Uostalom, još je svježe sjećanje na to da je Stari most bio osvijetljen bojama Novog Zelanda zbog terorističkog napada u toj zemlji (žrtve muslimani), dok su propustili izraziti pijetet prema žrtvama terorističkog napada u kojem su stradali kršćani na Šri Lanki.

/B. Galić/HMS/