Home Društvo Građani BiH na kupovinu preko interneta ove godine potrošili 2,4 milijuna maraka

Građani BiH na kupovinu preko interneta ove godine potrošili 2,4 milijuna maraka

SHARE

Brojne online platforme na kojima se može kupiti skoro sve, od igle do lokomotive, preplavile su internet, a ljudi zbog manjka slobodnog vremena sve češće posežu za ovim brzim načinom kupovine.

Da građani BiH ne zaostaju za ostatkom svijeta kada je riječ o online shoppingu, potvrđuju i podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH), koji govore da su u prvih šest mjeseci ove godine u BiH zaprimljene 2.193 pošiljke koje su kupljene putem interneta.

Za ovu robu bh. građani izdvojili su 2,4 milijuna KM, koliko iznosi vrijednost ocarinjene robe.

“Tom prilikom su obračunate i plaćane uvozne takse u iznosu od pola milijuna KM”, rekli su u UNO BiH.

Najveći broj pošiljaka ocarinjen je u Sarajevu, zatim Banja Luci i Mostaru.

U Carinskim službama UNO BiH kažu da građani najčešće naručuju tekstilne proizvode, kao što su garderoba i obuća, ali nerijetko posežu i za kozmetičkim proizvodima.

Ističu kako je broj naručene robe ove godine u odnosu na prošlu godinu gotovo isti.

“Prema podacima o ocarinjenim pošiljkama u šest mjeseci 2019. godine i u istom vremenu prošle godine, vidljivo je da je broj pošiljaka koje su naručene, kao i vrijednost istih, gotovo isti. Nije bilo ni rasta ni pada broja narudžbi putem interneta”, rekli su u UNO BiH.

Napominju da se veliki broj upita građana odnosi i na narudžbu raznih suplemenata putem interneta, te da se takva roba ne može kupovati online.