Home Crna kronika BOMBAŠ SAMOUBOJICA TEŠKO OZLIJEDIO HRVATSKE VOJNIKE U AFGANISTANU: Jedan vojnik je u...

BOMBAŠ SAMOUBOJICA TEŠKO OZLIJEDIO HRVATSKE VOJNIKE U AFGANISTANU: Jedan vojnik je u kritičnom stanju, zadobio je ozljede glave!

SHARE

Ministarstvo obrane sazvalo je izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj su obavijestili da su trojica hrvatskih vojnika teško ozlijeđeni u napadu u Afganistanu

Za 10:30 sati sazvana je izvanredna konferencija za novinare u Ministarstvu obrane. Tema konferencije nije bila poznata, no N1 neslužbeno je doznao da će biti riječi o hrvatskim vojnicima koji se nalaze u misiji “Potpora miru” u Afganistanu. Došlo je do napada bombaša samoubojice na vojnike. Ministar obrane Damir Krstičević i suradnici iz vojske, general Robert Hranj i Krešo Tuškanj dali su izjavu za javnost.

Krstičević je potvrdio da je nažalost došlo do napada hrvatsko vozilo u Kabulu. Pritom su 3 hrvatska vojnika ozlijeđena, a jedan (1992. godište) je teško ozlijeđen. Zadobio je ozljede glave i u životnoj je opasnosti. Ostali su izvan životne opasnosti. Jedan je zadobio lom noge, tj. bedrene kosti, a drugom su ozlijeđene ruke. Radi se o izoliranom napadu, a svi ostali pripadnici su na sigurnom. Rano jutros je razgovarao s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i Andrejem Plenkovićem koji su upoznati s događajem.

Bombaš samoubojica se zaletio u vozilo

“Hrvatski vojnici kretali su se u tri vozila. Oko 8 sati ujutro krenuli su u kamp Kaja. U 8.45 sati, na putu od kampa Kaja do kampa Lion, na 200 metara od kampa Lion, došlo je do zalijetanja trokolice motocikla s bombašem samoubojicom u naše vozilo.

 

Na lice mjesta su izašle afganistanske snage i pružile pomoć našem ozlijeđenima. Da vozilo nije bilo blindirano posljedice bi bile puno teže”, kazali su na konferenciji.

Sudjelovali su kao savjetnici i mentori

General Tuškanj  je rekao da su ozlijeđeni vojnici pripadnici specijalnih snaga NATO-a, pod britanskim vodstvom. Naš tim je imao zadaću savjetovanja kako organizirati i provoditi obuku. Hranj je osudio događaj i naglasio da svi naši vojnici sudjeluju kao savjetnici i mentori te je naglasio da ne sudjeluju u vojnim operacijama.

Liječnici pružaju maksimalnu medicinsku pomoć vojnicima. Čim budu sposobni, nakon stabilizacije stanja, uz pomoća saveznika bit će prebačeni u Hrvatsku.