Home Društvo NE OKREĆI SE SINE: Prije su roditelji molili djecu da ostanu, sad...

NE OKREĆI SE SINE: Prije su roditelji molili djecu da ostanu, sad ih mole da odu iz BiH

SHARE

Promjene su nastale i u odnosu roditelji – djeca. Dok su ranije govorili da treba čekati, sada očevi i majke svojoj djeci žele ono što im najteže pada – da odu što dalje od njih i od BiH.

Iako država nema podatke o odlasku stanovništva i smanjenju broja nakon popisa iz 2013. godine, postoje procjene međunarodnih organizacija i izvještaji, prije svega Ujedinjenih nacija o kretanjima u demografskoj strukturi. Procjene određenih internacionalnih organizacija za BiH su poražavajuće.

BiH izgubila 10 posto populacije

Recimo, UN procjenjuje da, ukoliko se ovaj trend nastavi, BiH će najkasnije do 2050. godine izgubiti 20 posto stanovnika. Dakle, govorimo o svakom petom stanovniku koji će naprosto nestati. UN su procijenile da je u periodu od devet posljednjih godina, od 2010. do 2019. BiH izgubila deset posto svoje populacije. Velika je vjerovatnoća da će BiH do 2050. godine, uzimajući u obzir sve postojeće trendove, ukupno imati manje od 2,5 milijuna.

Ovo je za RSE potvrdio i Amer Osmić, docent na Odsjeku za sociologiju FPN Sarajevo. On smatra da Bosna i Hercegovina nema strategiju za zadržavanje mladih, ali i drugih koji sve masovnije napuštaju zemlju, niti postoje zvanični podaci o broju onih koji su već otišli, a oni koji ostaju sve su stariji.

– Promjene su nastale i u odnosu roditelji – djeca. Dok su ranije govorili da treba čekati, sada očevi i majke svojoj djeci žele ono što im najteže pada – da odu što dalje od njih i od BiH. Činjenice govore o kakvom se zanemarivanju situacije, podataka i posljedica radi. Na primjer, BiH je 1991. godine imala 4,3 milijuna stanovnika, a 3,5 milijuna na popisu 2013. Ratna razaranja, ogromna stradanja stanovnika, prisilne migracije od 1992. do 1995. dovele su do strašnih posljedica, koje su nakon rata, uvjetovane lošom ekonomskom i socijalnom situacijom, samo intenzivirane. Ilustrativni su i podaci o gustoći naseljenosti područja. BiH je imala 1991. godine 85,5 stanovnika po kilometru kvadratnom. 2013. to je već smanjeno na 68,9. Za 22 godine izgubljeno je oko 17 stanovnika po kilometru kvadratnom. Od ukupno 6.141 bh. naselja, u njih 5.108 zabilježen je pad broja stanovnika, a to je 83 posto od njihovog ukupnog broja. BiH se suočava s velikim problemom depopulacije, što se najbolje ogleda u činjenici da se rađa mnogo manje djece, više osoba umire, a da mladi u sve većem broju, kao najaktivnija populacija i u najboljem reproduktivnom dobu, odlaze – upozorava Osmić.

Ostat će samo umirovljenici

Analiza PEW istraživačkog centra, koji je koristio podatke UN-a procjenjuje da će 2100. godine, dakle za 81 godinu, što je prosječno trajanje ljudskog života, četiri zemlje Zapadnog Balkana – Albanija, Srbija, Hrvatska i Bosna i Hercegovina, izgubiti pola svog stanovništva, odnosno oko 50 posto.

To bi značilo da bi BiH mogla imati, za osam decenija, oko 1.750.000 stanovnika, starije dobi koji će ovdje boraviti na osnovu mirovina koje su uglavnom stekli negdje vani, gdje će i dalje biti njihova djeca.

Dnevni lsit