Home Društvo Zbog uvreda na račun Predsjednice popularni svećenik iz Hercegovine morao ukloniti Facebook

Zbog uvreda na račun Predsjednice popularni svećenik iz Hercegovine morao ukloniti Facebook

SHARE

Popularni svećenik pater Ivan Ike Mandurić više nema Facebook profil! Profil na toj društvenoj mreži je nedostupan dan nakon što je žestoko i neprimjereno izvrijeđao predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović.

Neslužbena je informacija da je Facebook profil morao ukloniti po zapovjedi provincijala Isusovačke provincije Dalibora Renića.

Ovo nije prvi put da je pater Mandurić imao problema s nadređenima zbog objava na Facebooku. U srpnju prošle godine revoleveraški je, u kavanskom stilu, izvrijeđao je premijera Andreja Plenkovića:

Ah, vrijeme je da se to i kaže.

Naš dragi premijer Andrej Plenković je najveći neprijatelj Hrvatske i naroda hrvatskog; njegovog identiteta i suštinskih vrijednosti koje baštini. Narodni neprijatelj No1. Nitko drugi iznutra, nitko drugi izvana. To se sve više i sve jasnije i sve češće, i na svaki način očituje. I to se mora reći, uvidjeti, i pamtiti….“, napisao je o Plenkoviću.

Dan poslije objavu je obrisao i ispričao se premijeru:

Dragi moj svijete!  Vidjeli ste da sam uklonio status od 17.7. u kojemu sam žestoko opleo po Plenkoviću. Nije to bilo pametno ni dobro, pogriješio sam. Stoga sam ga i povukao(…)

Ispričavam se i njemu osobno, i svima koje su moje riječi uvrijedile i zbunile, a vidio sam da je takvih bilo puno. Žao mi je zbog iznesenih tvrdnji i načina izražavanja u spomenutom tekstu i ovom prilikom ga povlačim.

Kritiziranja postupaka i djela javnih osoba u raspravama je neizbježno i potrebno, ali trebalo bi se odvijati bez osobnih prozivanja. To zapravo nije ono što smatram svojim stilom, i nije kršćanski. Bog bio s nama (…)”, napisao je u isprici.

Iako nismo imali službenu potvrdu, pišući o toj temi prošle godine, zaključili smo da je isprika slijedila nakon razgovora s provincijalom Daliborom Renićem.

Jedna rečenica iz ove isprike nam je bila je znakovita: ”( … ) moram se sada suočiti s činjenicom da su moje izjave, ponajprije u protivljenju s napucima Zakonika Kanonskoga prava, a to sebi ne smijem i neću dozvoliti, jer ljubim Crkvu”.

Kad smo jučer pročitali objavu o predsjednici Grabar-Kitarović, napisali smo da je “ravolveraški i ispod razine, ne samo svećenika nego običnoga čovjeka” pa smo pretpostavili sličan scenarij kao i u slučaju uvreda na račun premijera Plenkovića. Upravo to se dogodilo.

Smo što je ovaj put učinjen korak više pa je Facebook profil patera Ivana Mandurića nestao s te društvene mreže.

Radi se o osebujnom svećeniku, posebno omiljenom kod mladih, duhovniku Studentskog katoličkog centra u Zagrebu koji na misama petkom okuplja nekoliko stotina studenata, piše Jutarnji list.

Rođen je u Posušju, diplomirao je arhitekturu i do svoje 37. godine radio je u struci. Prema vlastitom svjedočenju, na svećenički poziv odlučio se nakon ispovijedi kod pokojnog međugorskog fratra Slavka Barbarića, a za svećenika se zaredio u 47 godini. Bio je hrvatski branitelj, a u mladosti se bavio atletikom – bacao je koplje.

Evo što je pater Ike napisao:
“Užasno me žalosti što predsjednica, pričajući o svojoj privatnoj vjerskoj praksi joge, zapravo odvraća narod od Katoličke vjere. I tako puše u jedra trendu promicanja joge u škole, sport i svagdašnji život, koja se inače sve više nameće i katoličkoj djeci, što je za nas veliki problem. Ovaj skandal s promicanjem joge, dakako, posve obezvređuje ono nedavno pjevanje u eter pjesme ‘Krist na žalu’, jer se pokazuje da ono nije potkovano poznavanjem vlastite vjere te je utoliko bilo obmanjujuće. Ovdje se svakako mora postaviti pitanje – nije li to zastranjenje u vjeri otišlo i dalje i do koje mjere? I kako to sad ispraviti? Jedino što poželiš je da katolički narod lijepo prepozna ovu duhovnu plitkoću i okrene se tome da pokuša pronaći nekoga drugoga tko razboritije i autentičnije živi domoljubne i kršćanske vrijednosti – ako takav postoji ili ako se takav pojavi? Tko ne razumije narod i tko nema iste ideale, ne može ga ni voditi.”