Home Društvo BBC objavio priču o postupanju hrvatske policije; migranti tvrde da su nasilni...

BBC objavio priču o postupanju hrvatske policije; migranti tvrde da su nasilni prema njima i da ih ilegalno vraćaju u BiH

SHARE

Novinari britanskog BBC-ja proveli su nekoliko dana s migrantima u Bosni i Hercegovini, koji pokušavaju ući u Hrvatsku, odnosno Europsku Uniju. Prilog pod nazivom ‘Kako Hrvatska upravlja svojim granicama’ donosi još jednu priču o lošem postupanju hrvatskih policajaca i svjedočenje migranata koje tuku i pljačkaju.

Dio priloga napravili su na graničnom prijelazu Maljevac gdje tisuće migranata pokušavaju ući u Hrvatsku, prenosi Jutarnji list.

– Mnoge uhite i ilegalno vraćaju u Bosnu. Ljudi svjedoče da je hrvatska policija nasilna prema njima – piše BBC. Pred njihove je kamere stao 17-godišnji Mustafa iz Egipta koji prepričava kako su ga tukli:

– Udarali su me, udarali. Pitao sam ih zašto to rade i rekao da sam maloljetan. Pa su me još jače udarali.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao im je kako je svojim očima vidio kako hrvatski graničari ilegalno vraćaju migrante u BiH. Usprkos upozorenjima, hrvatski policajci su mu rekli da samo provode naredbe i da sami ne mogu odlučivati o postupanju.

BBC podsjeća na snimke skrivenih kamera koje su na tom putu prošle zime postavili aktivisti. Na snimci hrvatski policajac drži pištolj u ruci dok predvodi malu kolonu migranata vraćajući ih natrag, van EU. Drugi ih nogom udara da stoje u redu.

Britanska je televizija došla i do policajca koji je sudjelovao u tri ‘pushbacka’, no pred kamerama je pristao govoriti samo anonimno.

– Dobio sam naredbu od svog šefa, a on od svog. Naknadno smo shvatili da je to pogrešno. Rekli su nam da ih uhvatimo prije nego dođu do aktivista za ljudska prava ili bilo kojeg mjesta gdje mogu zatražiti azil – rekao je.

Neki su migranti svjedočili da im je hrvatska policija oduzela sav novac i uništila mobitele.

Hrvatska negira nezakonita postupanja premda postoje ovakve snimke, zaključuje BBC prikazujući hrvatske policajce kako vode migrante natrag preko granice. Na njihova pitanja hrvatske vlasti nisu odgovorile.

Nisu zaboravili podsjetiti ni kako je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović posjetila to područje i okrivila migrante za ozljede.

Još otprilike 5.000 migranata čeka u Bosni i Hercegovini kako bi ušlo u EU, zaključuje BBC.