Home Crna kronika Onaj osjećaj kad zaboraviš na lijepu sumu novca: od državljanina BiH oduzeto...

Onaj osjećaj kad zaboraviš na lijepu sumu novca: od državljanina BiH oduzeto 9.400 eura

SHARE

Carinici su na beogradskom aerodromu spriječili pokušaj prijenosa 9.400 neprijavljenih eura preko granice, priopćila je danas Uprava carina.

Neprijavljeni novac pronađen je u utorak kod putnika koji je doputovao iz Frankfurta i uputio se ka zelenom kontrolnom prolazu koji je namijenjen za putnike koji nemaju ništa za prijaviti.

Državljanin BiH je nakon što je zaustavljen radi kontrole, prijavio da sa sobom nosi 7.000 eura, međutim uskoro je utvrđeno da u ručnoj torbici nosi još 12.400 eura.

Upitan zašto nije prijavio sav novac koji nosi sa sobom nego samo dio, putnik je rekao da je u žurbi oko putovanja zaboravio da izvadi novac iz torbice i ostavi ga kući, već ga je slučajno ponio sa sobom.

Putnici koji, slučajno ili namjerno, ne prijave da sa sobom nose više od 10.000 eura – čine devizni prekršaj.

Maksimalna suma u gotovini koja se bez prijave može prenositi preko granice je 10.000 eura, a sve preko tog limita mora se prijaviti u svim zemljama EU, pa i u Srbiji.

Važno je da putnici na ulazu u zemlju prijave novac, jer ukoliko kasnije neutrošenim dijelom novca (iznad 10.000 eura) budu željeli izaći iz zemlje, a nemaju potvrdu da su ga prethodno unijeli, riskiraju da im bude oduzet. To je naročito važno za tranzitne putnike, koji kroz Srbiju samo prolaze do krajnje destinacije, navela je Uprava carina.