Home Društvo Zlostavljana majka šestero djece: Kad čuju koliko nas ima, ne žele nas...

Zlostavljana majka šestero djece: Kad čuju koliko nas ima, ne žele nas kao podstanare

SHARE
Više ne znamo kome se obratiti za pomoć. Naša prijateljica, samohrana majka iz Varaždinskih Toplica, ima 11 djece, šestero živi s njom, a od njih šestero troje su osobe s invaliditetom. Bivši muž živi u njihovoj obiteljskoj kući, a ona je podstanar nakon što je izašla iz Sigurne kuće. Žena nema krov nad glavom, a svi samo prebacuju slučaj u drugu ladicu. Ne treba ništa osim krova nad glavom i mir”.

Tragom te poruke čitatelja posjetili smo Šteficu Bajs (53) u selu Vrtlinovcu na području Varaždinskih Toplica. Bježeći od nasilnog, sad već bivšeg supruga, završila je u skloništu za zlostavljane žene i djecu, a posljednjih godina ona i djeca žive kao podstanari. Posljednjeg dana lipnja istekao je ugovor o najmu kuće u Vrtlinovcu pa su dobili obavijest da se isele.

Štefica Bajs | Autor : Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELLFoto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Bolesna djeca

– Vlasnik želi prodati kuću i moramo se iseliti. U Centru za socijalnu skrb rekli su da mi, na žalost, ne mogu pomoći i da se nadaju da ću uspjeti pronaći novi smještaj. Javili smo se Općini Gornji Kneginec, gdje imam prijavljeno prebivalište, i Općina je pisala Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu skrb. U Općini sam odmah rekla da ne tražim ništa besplatno. Živim tu 36 godina i nikad nisam ništa molila. Plaćala bih koliko i sad plaćam, 1700 kuna mjesečno, i tako dok je ne otplatim. Raspitivala sam se za najam, ali kad kažem da imam šestero djece, nitko nas ne želi primiti. Završila sam zbog svega na hitnoj i pod lijekovima sam – kaže.

S njom živi šestero djece, najstariji sin ima 21 godinu i u kolicima je, slijede djeca u dobi od 20, 18, 14, 10 i devet godina. Troje su školarci. Štefica ima status majke njegovateljice i prima plaću od 2500 kuna. Kad poplati najam i režije, ostane malo, a krpaju se dječjim doplatkom. Kćer koja je također osoba s invaliditetom uspjela se nedavno zaposliti pa drže fige da ostane raditi. Četrnaestogodišnja kći je na Spinrazi, lijeku za spinalnu mišićnu distrofiju. Primila je šestu dozu.

– Nju sam spasila, hvala Bogu, i da nismo u osmom mjesecu prošle godine krenuli s liječenjem, bila bi ili na štakama ili u kolicima. Spinraza joj je jako puno pomogla. Može trčati, samo čučnjeve ne može napraviti, i s 53 boda stigli smo na 63, a 66 znači ozdravljenje. Sad se borim za sina, da i on dobije Spinrazu – kaže.

Bivši suprug dobio je sudsku zabranu prilaženja na 50 metara i u roku od tjedan dana pojavio se pred kućom.

– Mene nije bilo doma. Svašta je djeci govorio, da sam kurva, ovo, ono… Otišla sam u Centar i rekla da je to psihičko nasilje nad djecom i da tražim zabranu prilaženja i za djecu – kaže.

Starija djeca joj, dodaje, ne mogu pomoći.

– I oni su podstanari. Jedna kćer u Poreču podstanarka je s troje djece, sin je iznad nas podstanar s četvero djece. Ne mogu nas uzeti k sebi. Nemamo kamo… I ja sam bolesna. Kamo će moja djeca jednog dana, gdje će živjeti? Kad mene ne bude, da imaju nešto svoje – očajna je.

‘Nitko ih ne želi’

Zamjenik načelnika Općine Gornji Kneginec Robert Đuranecnapominje da su poslali dopis Ministarstvu državne imovine i Ministarstvu za demografiju, no još nema odgovora.

– Općina nema na raspolaganju nekretninu koja bi bila pogodna za sedam osoba. Osobno sam kontaktirao vlasnike privatnih kuća i raspitivao se za najam, ali nitko ne želi tako veliku obitelj – ističe Đuranec.