Home Kultura U Širokom Brijegu 130 slika na retrospektivnoj izložbi fra Blage Karačića

U Širokom Brijegu 130 slika na retrospektivnoj izložbi fra Blage Karačića

SHARE

Retrospektivna izložba hercegovačkog franjevca i slikara fra Blage Karačića održana je u srijedu u Franjevačkom muzeju i galeriji Široki Brijeg.

Izložba je organizirana povodom obilježavanja 105. obljetnice njegova rođenja i 25. godišnjice smrti, a posjetitelji su imali priliku vidjeti 130 slika rađenih iz njegova opusa.

Fra Blagino slikarstvo je duboko intimno, osobno, plod je najdubljih promišljanja i emocionalnih stanja, umjetničke i duhovne težine. Njegujući iskonski franjevački odnos prema prirodi, svojim slikarskim poimanjem prirode susreće se s Bogom, diveći se čudu Božjeg stvaranja, napisao je u predgovoru izložbi povjesničar umjetnosti Tomislav Ćavar, uz kojega su u programu otvorenja sudjelovale i studentice povijesti umjetnosti Lucija Kraljević i Dora Sesar.

Izložbu je otvorenom proglasio provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, prethodno istaknuvši duboko osoban način na koji je fra Blago Karačić vidio hercegovački krajolik, prenosi Jabuka.tv.

Pozdravne riječi nazočnima na početku programa uputio je voditelj umjetničkog programa Franjevačkog muzeja i galerije Široki Brijeg fra Vendelin Karačić.

Program otvorenja vodila je Željka Šaravanja, a glazbenim brojevima uveličao ga je fra Luka Ćorić.

Izložba ostaje otvorenom do 9. rujna 2019. godine.