Home Zanimljivosti ŽENE NA RUBU ŽIVČANOG SLOMA Muž već jadan zna da to nisam...

ŽENE NA RUBU ŽIVČANOG SLOMA Muž već jadan zna da to nisam ja, nego neki sotonski izrod koji će napustiti stan za koji dan. Da ima pravde na ovom us*anom svijetu, PMS bi imali svi

SHARE

Simptomi PMS-a pogađaju oko 85 posto ženske populacije, kod nekih su blagi, ali često i prilično jaki.

Uzroci simptoma PMS-a usko su povezani s hormonima. Za vrijeme ovulacije, jajne stanice luče velike količine estrogena i progesterona, i zbog toga se žene u te dane osjećaju na vrhuncu snage.

Razlog tome je biološki – u vrijeme ovulacije najveća je mogućnosti za oplodnju jajne stanice, pa  tijelo nastoji potaknuti žene da upravo u to vrijeme pronađu i osvoje partnera koji će im u tome pomoći. Ako se jajna stanica ne oplodi, ona počinje odumirati i tijelo se priprema za čišćenje maternice, odnosno menstruaciju.

Odumiranje jajne stanice događa se otprilike tjedan dana prije menstruacije. Tada stanice prestanu s lučenjem hormona estrogena i progesterona, a žene se počinju osjećati loše, jer smanjenje lučenja ovih hormona utječe i na razinu ostalih hormona u tijelu.

Jedan od njih je serotonin, tzv. ‘hormon sreće’. On utječe na raspoloženje, osjećaj zadovoljstva i dobar san. Kada opadne estrogen, u tijelu opada i razina serotonina, pa žene počinju osjećati nervozu, simptome depresije, javlja se i nesanica, ali i pojačani apetit.

Padom estrogena i serotonina, u tijelu opada i lučenje endorfina, čija je uloga smanjenje osjetljivosti na bol. Zbog toga žene u PMS-u postaju osjetljivije tjelesne podražaje.

Suprotno tome, pad estrogena i serotonina pojačava lučenje epinefrina, hormona stresa, kao i gama aminobuterinske kiseline, koja također pojačava osjećaj nervoze. Istovremeno se pojača stvaranje hormona mineralokortikoida, zbog kojeg se poveća lučenje tekućine u organizmu, a posljedica je nadutost. Osim ovog hormona, pojača se i lučenje hormona prolaktina, zbog kojeg ženama oteknu mliječne žlijezde, a s njima i grudi, koje postaju jako osjetljive.

Sada kada je jasnije zašto je ženama život težak, 100posto.hr donosi iskustva Hrvatica koje sve to potvrđuju:

IVANA, 20

U PMS-u sam ljuta na sve i svakoga, a budući da nisam jutarnja osoba živčanost dosegne vrhunac odmah ujutro. Jednom sam toliko jako i ljutito otvorila vrata od sobe da mi je kvaka ostala u ruci.

Inače nisam osoba koja plače, ali znam se rasplakati ako tek navečer vidim da nema ničeg slatkog. Onda prijetim cimeru životom jer nije uzeo novu Nutellu.

Nisam poznata po strpljenju, ali u tim danima ono uopće ne postoji. Još mi je gore kad mi se nešto loše događa u životu, kad imam neki problem pa u PMS-u moja reakcija samo eskalira.

Pomaže mi provoditi vrijeme sama ili sa svojom najboljom prijateljicom, ona je jedina osoba s kojom mogu šutiti, a da nije neugodno. Još kad nam se usklade ciklusi kud ćeš bolje.

Pomaže i treniranje iako mi se teško mrdnuti. Dobro je iscrpiti se do krajnjih granica jer u tom trenu samo mislim ‘majko moja, umrijet ću’ pa nemam vremena analizirati sve i svašta kao inače.

IRENA, 30

Samo čekam priliku da nekog potjeram u rodno mjesto, muž već jadan zna da to nisam ja, nego neki sotonski izrod koji će napustiti stan za koji dan.

Mrzim one koji ne razumiju da ja to ne radim namjerno, da to nije moje prirodno stanje, a najviše mrzim one koji nemaju PMS. Da ima imalo pravde na ovom usranom i nepravednom svijetu, PMS bi imali svi.

Moj trik je kuhanje. Baš me to smiri, upalim si muziku i satima samo nešto pravim, gledam recepte…

Isključivo pripremam zdravu hranu, koliko god tijelo traži da strusim slatko shvatila sam da se bolje osjećam ako bolje jedem, tako da se pokušavam oduprijeti konzumiranju šećera u velikim količinama, čak mi je i smanjenje kave pomoglo.

Lanene sjemenke isto pomažu oko balansiranja hormona. Jedno vrijeme sam pila vitamin E, mislim da mi je i to bilo dobro.

iStock

iStock

SLAVICA, 24

Samo za vrijeme posljednjeg PMS-a sam se skoro posvađala sa cijelom obitelji. A sve zato jer me mama nazvala da pita zašto se ništa ne javljam. Ja sam poludjela zašto joj se moram stalno javljati, nemam sedam godina.

Skoro sam i prekinula vezu jer čovjek kraj mene nije smio disati. Odustala sam od nekih poslovnih planova uz tezu ‘vidi kako sam glupa i nesposobna i nema šanse da mi to uspije’.

Zbog gluposti sam se posvađala s BFF i onda sam joj u 4 ujutro napisala ogromnu poruku u kojoj joj objašnjavam kako me iskorištava i zašto je najpametnije da se više ne čujemo. Srećom, nisam poslala.

Općenito sam zaključila da sam najgora osoba na svijetu, da me nitko ne voli i da zapravo nemam ni jednog pravog prijatelja.

Čim je stigla menstruacija, super sam si, a život je lijep.

ANAMARIJA, 41

S godinama mi je sve gore. Trudim se izbjegavati prežderavanje pa sam ljuta što si ne dam, a ako se prežderem sam ljuta jer sam nikakav karakter.

Pomaže mi dugo i brzo hodati, bilo kamo, premještati ormare i prati sve što se oprati da. Tad najčešće krenem prati deke koje sam zaboravila u ormaru pa je možda i korisno.

Navečer kad djecu stavim u krevet, natočim si čašu-dvije crnog vina i malo me to opusti. Nije da se pretvorim u neku super raspoloženu ženu, ali bar ne grizem muža koji me ionako uvijek nervira.

Uglavnom me pere osjećaj ljutnje što sam žensko, svakakve gadosti mi prolaze glavom i ričem na bilo kakav znak da me se spremi u ladicu spola/roda.

Najgore je što kod žena koje imaju sve to skupa problematično ne vidim da to postane ikad bolje. Dapače.

MAJA, 23

Imam anksiozne PMS-ove i, iskreno, pomažu mi samo tablete za smirenje. Jednostavno me obuzmu bolesni strahovi i paranoje i ponekad ne mogu ni spavati. Nije svaki ciklus tako, ali desi se.

Bilo mi je jako korisno kad sam izbacila ugljikohidrate, dosta su mi se smanjili simptomi. Svakako sam manje napuhnuta što me znalo izluđivati.

LJUBICA, 39

Ten mi u PMS-u postane katastrofalan, osujem se sva, najviše po vratu i čeljusti. Nevjerojatno, ali očekivala sam da će s pubertetom proći ta šuga po licu, ali eto je već više od 20 godina.

Razmišljam da bih trebala dati otkaz na poslu koji radim već deset godina. Ne vidim perspektivu, sve je bezveze.

Prošli PMS sam s mužem imala ozbiljan razgovor na temu ‘Ja ne shvaćam kako ti iz dana u dan mijenjaš mišljenje?’. Može li mu netko objasniti prije nego ga udavim? Skupa smo godinama. Pa, čovječe, pomiri se više!

iStock

iStock

ANA, 36

Tužna sam. Plačem za svaku sitnicu, doslovno. Sve me boli, ma užas. Dramatiziram i što je najgore svega sam svjesna i ne mogu si pomoći. Moram zlo izbaciti van, izdivljati se na nekome i tek onda mogu zaspati na miru.

Znala sam dan prije nego dobijem menstruaciju plakati kao luđakinja na bilo što, reklame, činjenicu da sam otvorila jogurt, a poklopac se poderao i sl. Više puta mi je kolegica toliko digla tlak da sam otišla na wc plakati.

Sad, kako sam starija, plakanje više nije znak da ću dobiti drugi dan nego plačem cijeli tjedan kad god, jedem neprestano i na vrtuljku sam između pustite me na miru, grlite me i mazite svi, idete mi na živce, idemo bilo kamo samo da se ide…

E da, i jako me bole grudi, spavam s grudnjakom. Trbuh mi je napuhnut i boli me kao da sam dobila, a ja nikako da dočekam. Znojim se i kronično sam umorna.