Home Život Kofere svakog dana spakuju 43 radnika

Kofere svakog dana spakuju 43 radnika

SHARE

BiH svakog dana napuste minimalno 43 radnika, što potvrđuju i najnoviji podaci Agencije za rad i zapošljavanje, prema kojima je samo za devet mjeseci ove godine u Njemačku i Sloveniju otišlo više od 11.600 radnika.

Ipak, ovi brojevi su vjerojatno daleko veći, s obzirom na to da Agencija za rad i zapošljavanje BiH ne posjeduje kompletne podatke o tome koliko je naših radnika ukupno otišlo da radi u ove zemlje Europske unije.

-Sva zapošljavanja u Sloveniji odvijaju se putem naše agencije, dok za Njemačku imamo dozvolu za posredovanje samo osoba sa završenom srednjom medicinskom školom općeg ili pedijatrijskog smjera, koje imaju položen stručni ispit u BiH i znanje njemačkog jezika na minimum B1 nivou, prema europskom referentnom okviru za jezike – naveli su u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH za “Glas Srpske”.

Istakli su da je od početka ove godine pa do 30. rujna u Sloveniji posao dobilo 11.099 radnika iz BiH, dok je u Njemačkoj zaposleno 512 medicinskih radnika.

Domaći gospodarstvenici strahuju i da će liberalniji zakon o zapošljavanju radnika iz zemalja koje nisu članice EU, a koji je prije nekoliko mjeseci usvojio njemački parlament, utjecati na još veći odljev radne snage sa ovih prostora.

Velika novost prema tom novom zakonu, koji će biti u primjeni od početka iduće godine, je to što će oni sa stručnom kvalifikacijom i prije samog zaposlenja moći boraviti šest mjeseci u Njemačkoj dok tamo traže posao, a uvjet je da se u tom periodu mogu sami izdržavati.

Tako ovaj zakon pruža šansu svim radnicima, bez obzira na to da li se njihovo zanimanje nalazi na listi deficitarnih njemačke Agencije za zapošljavanje, kao što je to slučaj sada.

Zahvaljujući novim propisima njemački poslodavac koji želi zaposliti radnika koji ne dolazi iz neke od zemalja EU više neće morati dokazivati da na tržištu Unije nije uspio pronaći adekvatnu radnu snagu.

Problema na domaćem tržištu rada sve više su svjesni i nadležni u Republici Srpskoj, zbog čega su pokrenute razne aktivnosti, da bi se radnici zadržali na ovim prostorima. Jedna od njih je i najava povećanja plaća, za koju se zalažu i Vlada Srpske i sindikati.

U njemačkom veleposlanastvu u Sarajevu istakli su ranije da su građanima BiH lani izdali 15.000 viza, dok statističke evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova Slovenije pokazuju da je dozvole za rad i život u ovoj zemlji u maju ove godine imalo 71.112 građana iz BiH, a samo prošle godine ova zemlja je našim ljudima izdala i 25.745 boravišnih dozvola.