Home Vijesti Povezuju se Jablanica – Blidinje – Posušje, najkraća cesta koja povezuje HNŽ,...

Povezuju se Jablanica – Blidinje – Posušje, najkraća cesta koja povezuje HNŽ, HBŽ i ZHŽ s Dalmacijom

SHARE

Privodi se kraju asfaltiranje dionice Sovićka vrata – Potok zec, na prometnici Jablanica – Posušje, a završetak radova očekuje se prije nastupanja zimskih uvjeta održavanja. Prema projektnoj dokumentaciji, duljina ove dionice je 3.670 metara, izvođač radova je KTM Brina d.o.o. Posušje, a vrijednost radova je 897.565 maraka, od čega je 765.572 marke osiguralo JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo iz izvornih prihoda za financiranje magistralnih cesta, dok su ostatak sredstva iz Programa utroška sredstava grant Federalnoj direkciji cesta za kapitalne investicije utvrđenih Proračunom Federacije BiH, priopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i veza.

– Ova regionalna cesta je od velikog značaja za gospodarski razvoj. Drago mi je kako su tek u ovome mandatu poduzete konkretne aktivnosti za realizaciju ovoga projekta na terenu te me posebno raduje činjenica da će u konačnici biti povezana Jablanica – Blidinje – Posušje, odnosno to će biti najkraća cesta koja će povezivati HNŽ, HBŽ i ZHŽ s Dalmacijom – izjavio je u četvrtak federalni ministar prometa i veza Denis Lasić prilikom obilaska spomenute dionice. Stanje bivše regionalne ceste R-419, Jablanica-Posušje na dionici Sovićka vrata – Potok zec, koja je kategorizirana u magistralnu cestu M-17.5, bilo je relativno loše.

Prometnica se nalazi u planinskim uvjetima na nadmorskoj visini od 1.000 do 1.250 metara zbog čega je građevinska sezona ograničena. Iz Federalnog ministarstva prometa i veza podsjećaju kako je od 2015. do 2018. godine investirano 1,7 milijuna maraka za rekonstrukciju prometnice od Posušja prema Blidinju, dok je 2014. i 2015. godine investirano milijun maraka na rekonstrukciju dionice Lipa – Blidinje, prenosi Abcportal.info