Home Zanimljivosti Izgleda da medvjedi imaju neki fetiš na Kupres, tamo su se skoro...

Izgleda da medvjedi imaju neki fetiš na Kupres, tamo su se skoro pa nastanili, svako malo ih netko sretne, o čemu se zapravo radi?

SHARE

Služba za društvene djelatnosti, opću upravu, imovinsko-pravne poslove općine Kupres upozorava svoje građane da se u užem središtu grada pojavljuju medvjedi u ranim večernjim satima te pozivaju mještane da obrate pozornost na svoje kretanje izvan osvijetljenih područja.

Tijekom proteklih dana u večernjim satima medvjed je naime zamijećen u parku i nakon dojave građana samoinicijativno je pokrenuta hajka od strane lovočuvara, lovaca i građana.

Medvjed je primijećen kod groblja u Begovom selu te iz općine pozivaju na oprez dok nadležne institucije ne riješe problem, jer je medvjed Zakonom o lovstvu zaštićena životinja.

U zadnjih petnaestak dana medvjedi su nanijeli ogromnu štetu poljoprivrednicima, a posebno pčelarima kojima su uništene košnice i prinosi.

Kako kažu kupreški pčelari, uništavanje košnica za građane je postalo svakodnevnica, ali s obzirom da je medvjed obilježio svoj teritorij uz jako urlikanje, građane se upozorava da je moguć napad i na ljude.

PROČITAJTE ŠTO SU O PROBLEMU S MEDVJEDIMA REKLI POJEDINI MJEŠTANI

Pčelar u Kupresu nije lako biti. Glavni krivci su medvjedi koji u zadnje vrijeme veoma često posjećuju njihove pčelinjake, te im nanose itekako veliku štetu. I da stvar bude zanimljivija, ovdje nije samo riječ o pčelinjacima na selu, već i onima koji se nalaze u gradu. Ovo je jedan od njih.

JOSIP ZRNO, pčelar

Trideset osam dana dolazi, nije svaki dan. U prosjeku svaki drugi dan dođe i uništi jednu košnicu, eventualno dvije.

Danonoćna straža u pčelinjaku ne pomaže.

JOSIP ZRNO, pčelar

Mi odemo, on dođe. Kao da nas gleda tu iz ovih malih grmova.

I Marijan Rebrina muku muči sa zaštitom svoga pčelinjaka od medvjeda. Upotrijebio je svaku vrstu zaštite, ali mu ipak medvjed često provali u pčelinjak i napravi štetu.

MARIJAN REBRINA

Ovo što se sad dogodilo je jedan udar na nas pčelare, domaće kupreške pčelare, jer ostali samo ja i Josip Zrno od pčelara koji su na Kupresu. Ostale kolege su odselile pčele sa Kupresa, sve zbog počasti medvjeda.

Iako su sve mjerodavne institucije na vrijeme bile obaviještene o ovom problemu, još nitko ništa konkretno nije poduzeo kako bi se Kuprešaci zaštitili od ove zakonom zaštićene vrste divljači.

MARKO JURIČ, predsjednik kupreškog Lovačkog društva „Tetrijeb“

Mi smo sada nemoćni, nama su ruke svezane jer mi ne gazdujemo sa tom divljači . To je uzeto da Federacija gazduje. A ona ih ne hrani, ne čuva, ni ništa. Niti štetu nadoknađuje ovim ljudima što napravi medvjed štetu.

Medvjedima bi trebalo ostavljati hranu u lovištu, kako bi ih se zadržalo podalje od naseljenih mjesta, preporuka je resornog Federalnog ministarstva.

ZORAN LOVRIĆ, upravitelj lovišta

To su ogromni troškovi, ja ću vam samo reći da jedan kamion klaoničkog otpada pregledanog od strane veterinara košta nas 500 maraka. To vam medvjedu može biti deset dana, da ne govorimo o kukuruzu.

Problem je u ovom slučaju i taj što, glede divljači, stvari nisu jednako definirane u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, i što u ovom slučaju medvjedi ne poznaju međuentitetsku granicu.

ZORAN LOVRIĆ, upravitelj lovišta

Oni znači slobodno love medvjede, ja imam običaj reći Federacija hrani, a Srpska lovi.

Što je ipak najgore, Federacija ih ne hrani, pa se ove veoma opasne životinje ponekad mogu vidjeti i u samom središtu Kupresa.

ILIJA ČIČAK

Viđamo ih skoro svaki dan, ovdje u gradu? Skoro svaki dan.

Srećom, nikoga od ljudi medvjedi nisu napali, ali ni to nije isključeno da bi se moglo dogoditi ako se mnogo ozbiljnije ne pristupi rješavanju ovoga problema.