Home Crna kronika Bogaćenje preko tuđe bolesti: Majka bolesnog dječaka iz BiH skupila novac za...

Bogaćenje preko tuđe bolesti: Majka bolesnog dječaka iz BiH skupila novac za njegovo liječenje, ali nikada nije dobila ni marku!

SHARE

Vahida Hamzić, majka je 31-godišnjeg Dine Hamzića kojem je dijagnosticirano heredodegenerativno metaboličko oboljenje. Dini je neophodno liječenje van granica BiH koje košta 60.000 maraka (oko 30.000 eura) – piše tip.ba.

Prije nekoliko godina novac je prikupljen putem humanitarnog broja i telekom operatera. Međutim, obzirom da je tom humanitarnom akcijom rukovodilo Udruženje za podršku osobama sa intelektualnim teškoćama Kantona Sarajevo “Oaza”, novac je nestao.

Dinina majka Vahida kaže da je za sve odgovorna tadašnja izvršna direktorica Udruženja “Oaza” Adisa Begović, protiv koje je u toku istraga, javlja Radio Slobodna Evropa.

“Građani su zvali i novac je išao na računa Udruženja ‘Oaza’. Na kraju je novac nestao, odnosno u rukama Adise Begović”, naglasila je Vahida.

Iz Udruženja “Oaza” nisi željeli ništa komentirati dok se istraga ne završi. Također su dodali kako spomenuta direktorica Begović nije više zaposlena u Udruženju. Slučaj vodi Tužiteljstvo Kantona Sarajevo.

“U navedenom predmetu poduzeto je više radnji dokazivanja i uskoro se očekuje konačna tužilačka odluka”, kazala je glasnogovornica Tužiteljstva Azra Bavčić u pisanom odgovoru na upit Radija Slobodna Europa (RSE).

Nakon ovog slučaja, Vahida Hamzić je osnovala vlastitu fondaciju i danas na ulicama prikuplja novac za svog sina putem dobrovoljnih priloga.

“Teško mi je! Prodala bi svoju kuću, ali ne mogu jer se nalazi na transverzali. Ne bi stajala ovdje. Hvala dobrim ljudima koji pomažu”, objašnjava Vahida.

U Bosni i Hercegovini nije poznat točan broj humanitarnih udruženja koja se po raznim osnovama bave prikupljanjem dobrovoljnih priloga za teško oboljele i socijalne ugrožene osobe. Zakonska regulativa propisuje da takva udruženja trebaju biti upisana u registar, ovisno da li djeluju na teritoriju države, entiteta ili kantona. Prema podacima Ministarstva pravde BiH (državni registar) preko 700 udruženja i fondacija bavi se nekom humanitarnom djelatnošću.