Home Društvo Skupština sindikata donijela odluku o općem štrajku zdravstvenih djelatnika, čeka se stav...

Skupština sindikata donijela odluku o općem štrajku zdravstvenih djelatnika, čeka se stav Vlade HNŽ o kolektivnom ugovoru

SHARE

Kako doznaje Ero.tel, predstavnici Sindikata zdravstvenih djelatnika u HNŽ-u danas su županijskoj vladi u Mostaru dostavili odluku o općem štrajku. Odluka je jednoglasno donijela Skupština spomenutog sindikata još prije desetak dana i ona će biti aktivirana ukoliko se Vlada HNŽ na sjednici ovoga tjedna ne izjasni o novom kolektivnom ugovoru.

Naime, važeći kolektivni ugovor za zdravstvene radnike u HNŽ-u je istekao početkom kolovoza i još uvijek nije riješeno pitanje novog.

-Mi smo još početkom srpnja željeli pokrenuti ovo pitanje, ali tek nedavno smo dobili odgovor od Vlade kako oni predlažu da se postojeći kolektivni ugovor produži za još godinu dana. Ističu kako u proračunu nema sredstava za povećanje plaća zdravstvenim radnicima. Mi takav odgovor ne možemo prihvatiti i pokrenut ćemo opći štrajk ukoliko se ne udovolji našim zahtjevima – ističu sugovornici iz sindikata za Ero.tel.

Dodaju kako je liječnicima u ovoj županiji zajamčeno povećanje plaća i iduće godine, što je jasan pokazatelj kako za neke u proračunu ima sredstava, dok se za druge ne mogu iznaći.

-Zar je netko očekivao da se doktorima uvaže zahtjevi, a nas da se ostavi po strani. U ovoj županiji je nešto više od 3000 zdravstvenih radnika i očekujemo da imamo isti tretman kao i ostali proračunski korisnici. Ukoliko na idućoj sjednici Vlade HNŽ ne bude odluke u skladu sa našim zahtjevima, mi ćemo idućega tjedna najaviti opći štrajk i sredinom mjeseca krenuti u prosvjede. Sindikat će zaštiti svoje članove – zaključili su članovi Sindikata zdravstvenih djelatnika HNŽ u izjavi za Ero.tel.

Dodaju kako su prošle godine pristali na jednogodišnji kolektivni ugovor kako bi izbjegli optužbe da njihovi sindikalni zahtjevi imaju bilo kakve političke motive. Dobili su usmjena jamstva kako će se ove godine pregovarati o novom povećanju plaća zdravstvenim djelatnicima, ali očito kako je kod nekih došlo do amnezije.

Hoće li im najava općeg štrajka potaknuti pamćenje ostaje da vidimo.

Također, postavlja se pitanje trebaju li samo institucije HNŽ-a sudjelovati u pregovorima o plaćama zdravstvenih radnika. Postoje i drugi osnivači pojedinih zdravstvenih institucije koje bi možda isto trebalo uključiti u ove pregovore. Ili su oni možda samo osnivači na papiru i onda kada treba zauzeti kvotu radnih mjesta?