Home Društvo Grude se sjetile poginulih i nestalih branitelja!

Grude se sjetile poginulih i nestalih branitelja!

SHARE

Ove godine je 30. put otkad franjevci u Grudama predvode misu za nestale i poginule branitelje općine Grude.

Svetu misu predvodio je grudski župnik fra Stanko Pavlović uz koncelebraciju fra Bernarda Marića i fra Ante Šaravanje, objavio je jučer portal Grude.com.

Svetoj misi nazočilo je rukovodstvo općine Grude na čelu s Ljubom Grizeljom načelnikom i Draženkom Vranješom predsjednikom Općinskog vijeća Grude. Misi su nazočili brojni branitelji, majke i očevi, braća i sestre, suborci poginulih i nestalih branitelja.

Na početku svete mise veliku svijeću s vjerskim obilježjima i motivima Herceg Bosne i oznakama crveni, bijeli, plavi u crkvu svete Katarine u Grudama unio je legendarni zapovjednik Brigade viteza Ranka Bobana Marinko Sosa Zvijezda.

– Jedna kap krvi prolivene za domovinu, vrijedi više nego čitavo more il najobilnija kiša domoljubnih govora od kojih nikoga glava zaboljela nije – kazao je u uvodu fra Stanko Pavlović, a onda nastavio emotivnim tonom sjećati se branitelja kroz svoje riječi, te kroz stihove pjesnika Velimira Vele Raspudića. – Došli smo pomoliti se Bogu kraj oltara i zaroniti u sjećanja svoja i potražiti one koji život daše. Ostaje nam vječna uspomena. S nama nisu, al’ u srcu žive, dubok trag u njem ostaviše. Svim herojima trajno je divljenje braće što ih ne zaboravljaju – ustvrdio je, a mnoge majke, mnogi suborci, braća i sestre branitelja nisu skrivali suze.

Brojne godine su prošle od godine kad je legendarni franjevac fra Vladimir Vlado Kozina predvodio svetu misu u Grudama, za poginule i nestale branitelje 5. srpnja 1990. godine, a što je kasnije cijela Hercegovina prihvatila u svojim lokalnim zajednicama. Župa Grude je bila tada prva župa koju je jedan franjevac Hercegovine proglasio mučeničkom. – Večeras smo ovdje da molimo raspetoga Krista da večeras obiđe sve znane i neznane grobove naših dragih pokojnika i da im javi radosnu vijest, danas ćete biti sa mnom u Raju jer su stigle mnoge molitve, mnoge žrtve, mnoge suze, mnoga pokornička djela vaših pređa sa one domovine što se zove Herceg zemlja – kazivao je tada danas pok. fra Vladimir Vlatko Kozina, gorljivo i srčano kako je samo on znao. Tada je fratar Kozina rekao da vjernici ponesu križ za svakog poginulog iz svoje obitelji. U šumi su pravljeni križevi i prve godine bilo je 230 križeva.

Župa Grude i čitavo područje općine Grude opet su bili jedno, u molitvi za svoje branitelje i u borbi za istinom, piše Grude.com.