Home Društvo FOTO: Čapljinke i Čapljinci se i ove godine okupili u Vukovaru

FOTO: Čapljinke i Čapljinci se i ove godine okupili u Vukovaru

SHARE

U organizaciji grada Čapljine i pod pokroviteljstvom gradonačelnika dr. Smiljana Vidića, autobus Čapljinaca jučer ujutro u 07:00 sati otputovao je put Vukovara, gdje je sudjelovao u obilježavanju pada grada Heroja.

Po dolasku u Slavoniju čapljinci su se uputili u posjet Ovčari i hangaru u kojem su pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi držali zatočene žrtve.

Spomen dom Ovčara je spomen dom otvoren 2006. u jednom od hangara na Ovčari u kojem je počinjen ratni zločin kojeg su počinili pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi, u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine, tijekom srpske okupacije Vukovara kada je ubijeno između 255 i 264 civila i vojnika. Na Ovčari su se nalazili hangari koji su bili u sklopu farme koja je pripadala poljoprivredno industrijskome kombinatu VUPIK-u. Hangari su bili ograđeni žicom te su služili kao koncentracijski logor. Poslije pada Vukovara, obični civili i ranjenici koji su se zatekli u vukovarskoj bolnici deportirani su na Ovčaru gdje su neki od njih kasnije smaknuti.

Nakon toga uslijedio je posjet vukovarskoj ratnoj bolnici u kojoj su za vrijeme Domovinskog rata boravile žrtve Vukovara. Tu su se svi mogli pobliže upoznati sa stanjem u kojem je Vukovar bio.

Potresno je bilo vidjeti prizore koji pokazuju stanje koje je vladalo u bolnici 1991. godine.

Ovo je dvanaesti po redu posjet Vukovaru kojeg organizira općina Čapljina, a s ciljem da se omogući svima a prvenstveno djeci i mladima da čuju, vide i bolje upoznaju grad Heroj i dio povijesti Domovinskog rata.

Čapljinci su danas sudjelovali u Koloni sjećanja koja kreće ispred Vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata.