Home Tech Grubeša izmislio radare koji predviđaju posljedice nepogoda i poplava

Grubeša izmislio radare koji predviđaju posljedice nepogoda i poplava

SHARE
Mala zagrebačka tvrtka izmislila je daleko najbolje radare koji pomoću inteligentnih izuma posljedice vremenskih nepogoda i poplava mogu na vrijeme predvidjeti da bi se umanjila šteta.

U milimetar paze na kretanje vodostaja više od 300 svjetskih rijeka. Kinezi hrvatskim radarima tako već kontroliraju svoje ogromne rijeke.

Mali su i precizni u milimetar. Radari sa zagrebačkog Rudeša su totalni svjetski hit. Vlasnici tvrtke Nikša i Tomislava mjesecima su spavali svega 4 sata dnevno. Danas su svjesni da su najbolji i to priznaju bez lažne skromnosti.

“Naša tehnologija je stvarno najbolja jer smo radili testiranja kod svjetski priznatih instituta u Švicarskoj i dobili smo najbolju točnost od svih ostalih. Tajna je da je trebalo ipak 10 do 15 godina da dođemo tamo gdje smo sada”, rekao je osnivač i suvlasnik Geoluxa Tomislav Grubeša.

Zbog zaštite od poplava radari se postavljaju uz rijeke, a informacije se preko njihovog sustava prate u realnom vremenu. Većina ih je postavljena diljem svijeta, no i ima ih par i u Hrvatskoj.

Šest posebnih radara je postavljeno i na Savski most. Jedan mjeri vodostaj, drugi mjeri brzinu i tu se dobije volumen vode, odnosno najbitnija informacija za opasnost od poplava. Još dva radara su postavljena sa strane na dio koji se zove poplavno područje i oni detektiraju kada se voda prelije preko ruba.

Sve budnim okom na monitorima prate ekipe i upozoravaju na opasnost

Za to vrijeme ekipe prate svaku promjenu na monitorima i upozoravaju na opasnost. Kina koja je tehnološki div ovako nešto sama nije mogla proizvesti i zato su svoju sigurnost povjerili Nikši i Tomislavu.

“Ti naši sustavi se zapravo koriste na svim velikim kineskim rijekama. Jako puno sustava smo radili za naplatu navodnjavanja u Kini i jaki smo zadovoljni s tom suradnjom”, objasnio je Tomislav.

No ovi se radari ne koriste samo za obranu od poplava.

Neki se recimo koriste i za vojne svrhe jer može detektirati pokret na 150 metara. Drugi pak mjeri vodostaj, a treći brzinu rijeke. Ono što je ključno za ove radare i daje im prednost u odnosu na konkurenciju je to što su jaki mali i manji od ostalih.

Tvrtka je nedavno na proslavi 25 godina agencije HAMAG nagrađena, ali Nikša i Tomislav su zapravo tek počeli svjetsku ofenzivu, piše RTL