Home Vijesti Jeste li se ikad vozili cestom Stolac-Ljubinje? Onda znate da je među...

Jeste li se ikad vozili cestom Stolac-Ljubinje? Onda znate da je među najgorim u Europi i ne morate čitati ovaj tekst o stanju prometnica u BiH

SHARE

Ceste u BiH i dalje su označeni kao loši i spadaju među najrizičnije za putovanje u Europi, pokazuje mapa koju su izradili međunarodni medicinski i sigurnosni stručnjaci organizacije “International SOS”.

Na globalnom nivou, Libija i Somalija su ponovo targetirane kao zemlje koje su najopasnije za putovanje, dok se u BiH stanje popravilo u odnosu na raniji period, ali smo i dalje na europskom začelju.

BiH je, u ovim segmentima, u rangu zemalja iz regije, osim Hrvatske, koja je poput ostalih članica EU označena kao država s niskim rizikom.

Kako javljaju agencije, sigurnost na cestama kod nas je i dalje manja nego u većini susjednih zemalja, s tim što smo u rangu, recimo, sa Crnom Gorom i, od bližih država, s Albanijom.

Inženjer prometa Siniša Radošević ističe da putna mreža nije jedini parametar koji utiče na sigurnost.

“Imamo nizak nivo kulture u prometu i to je najveći problem u RS odnosno u BiH. Naravno, na sigurnost utiče i stanje cesta, ali po mom mišljenju u manjem postotku.

Da su nam ceste u katastrofalnom stanju, smatra Gligo Čikić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutrašnji prijevoz RS, koji ističe da je ovo istraživnje pokazalo stvarnost u BiH kada je riječ o prometnoj mreži.

“Moji kamioni idu za Crnu Goru i ceste su katastrofalni, kao da se vozite makadamom. Posebno je loše stanje na dionici kada prođete Stolac pa idete prema Ljubinju odnosno Trebinju”, priča Čikić za “Nezavisne”.

Ocjenjuje da vozači zaslužuju dosta bolju putnu infrastrukturu s obzirom na brojne namete koje plaćaju tijekom točenja goriva i registracije vozila.

“Ovo što imamo, kada su ceste u pitanju, nije ni deset posto u odnosu na ono što plaćamo”, naveo je Čikić.

Da li se slažu s rezultatima ove studije, te koliko novca na godišnjem nivou ulažu u modernizaciju putne mreže, pitanja su koja smo poslali i poduzeću “Ceste Federacije BiH”, ali odgovore do sada nismo dobili,prenosi Stolac.co