Home Politika Održana svečana sjednica Skupštine ŽZH u Ljubuškom

Održana svečana sjednica Skupštine ŽZH u Ljubuškom

SHARE

Nakon jučerašnjeg polaganja cvijeća i paljenja svijeća povodom Dana Županije Zapadnohercegovačke i sjećanja na Dan utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne danas je u hotelu Bigeste održana svečana sjednica Skupštine ZHŽ-a. Prekrasna izvedba himne „Lijepa naša“ Lucije Zovko iz Širokog Brijega uvela nas je u sam početak programa, a voditelj programa Nikola Bebek pozdravio je sve prisutne, zaželio dobrodošlicu u ime Županije Zapadnohercegovačke te zahvalio svima na odazivu i dolasku.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Skupštine Zapadnohercegovačke Ivan Jelčić: „Prije nego otvorimo svečanu sjednicu, zamolio bih Vas da ustanete i da minutom šutnje odamo počast našim braniteljima koji su svoje živote časno položili za slobodu i neovisnost naše Domovine, za Herceg-Bosnu i našu županiju. Posebno bih se prisjetio naših poginulih zastupnika i generala“.

Nakon minute šutnje, Jelčić je čestitao današnji dan prijateljima naše županije, dan kojeg se s ponosom sjećamo. „Mi to ističemo i isticati ćemo dok god to bude potrebno. Na taj dan naši ljudi pokazali su mudrost, snagu, prkos i ponos te postavili temelje za opstanak Hrvata na ovim prostorima“, naglasio je Jelčić.
Prisjetio se i jučerašnjeg polaganja cvijeća na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokome Brijegu: „Prilikom polaganja vijenaca za naše poginule branitelje zapitao sam se kada bi njihova žrtva bila uzaludna? Po mom mišljenju, bila bi uzaludna tek onda kada bi mi izgubili nadu da je moguće ostvariti slobodu i jednakopravnost hrvatskog naroda. Iz svega ovog jasna nam je poruka za budućnost : Ne smijemo gubiti nadu da je to moguće te da je samo zajedništvo i ustrajan rad garancija opstanka na ovim prostorima“, rekao je predsjednik Skupštine te dodao da svatko mora krenuti od sebe i dati svoj maksimum na funkciji koju obnaša.

Nakon proglašenja svečane sjednice otvorenom pročitano je pismo koje je upućeno povodom proslave ovog dana od strane tajnika središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske gosp. Zvonke Milasa.
Nakon nagrađivane muške klape „Zvizdan“ iz Posušja riječ je prepuštena predsjedniku glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Vladimiru Šoljiću, koji je u svom govoru odmah na početku istakao kako je čast i zadovoljstvo kad si iz Širokog Brijega i dođeš u Ljubuški.  Šoljić je kazao da to namjerno naglašava jer postoje oni koji pokušavaju napraviti razdor između ova dva grada. Prema njegovim riječima, danas isto kao i u vrijeme osnivanja HZ HB, Hrvati nalaze u teškoj poziciji. Tada se ratovalo pravim oružjem i neprijatelji su bili vidljivi, a u današnje vrijeme situacija je složenija jer neprijatelja ne vidimo, a oružje je nešto sasvim drugo. „Biju nas sa svih strana, a ne vidimo protivnika“- zaključio je Šoljić.

Na kraju govora zaželio je da i današnja vlast bude spremna očuvati postojanost Hrvata kao i generacije prije.
Sljedeća glazbena točka pripala je Glazbenoj školi Ljubuški, gdje je mješoviti ansambl izveo pjesmu “Doći će vrijeme“.
Prisutnima se obratio i predsjednik Vlade Županije Zapadnohercergovačke Zdenko Ćosić. „18. studenoga, prije svega, prisjećamo se žrtava u vrijeme raspada iluzija o socijalističkom raju, u vrijeme raspada lažne tvorevine zajedničke države i lažnih vrijednosti na kojima je ona bila temeljena. To je bilo vrijeme suludog pokušaja da se oružanom silom obrani neka tvorevina“, rekao je Ćosić te nastavio „Nasuprot toga, stajao je odlučan narod koji je shvatio da je vrijeme boriti se za one trajne istinske ideale i slobodu. Na ovim prostorima na kojima je većinski hrvatski narod, već tada bili smo izolirani i u vojnom smislu a u političkom smislu potpuno odvojeni od Zagreba“.

„Naša županija je u svim segmentima života od socijalne zaštite, socijalnog stanja, sporta, sigurnosti, do jedne gospodarske vitalnosti, uvijek je u vrhu, možemo reci i prva, ako na trenutak apstrahiramo Sarajevo koje je uvijek na prvom mjestu iz kojekakvih privilegiranih razloga. Nikada nećemo odustati od svojih ustavno zajamčenih prava, imati ćemo kapaciteta, otvoriti oči onima koji ne vide i koji nasjedaju na kojekakve iluzije“ , zaključio je predsjednik Vlade Županije Zapadnohercergovačke.

Zadnju glazbenu točku izveo je etno glazbenik Jure Miloš, svirač gusala iz Gruda, općine u kojoj je i utemeljena Hrvatska zajednica Herceg-Bosna.
Na samom kraju, Ivan Jelčić zahvalio je svima prisutnima i svima koji su doprinijeli na ugođaju svečane sjednice, zaključio sjednicu te pozvao na prigodni domjenak.