Home Politika FRONTAL PIŠE da je Mlinarević u životopisu koji je otišao i u...

FRONTAL PIŠE da je Mlinarević u životopisu koji je otišao i u Češku i u Predsjedništvo BIH navela da ima fakultet

SHARE

Predsjedništvo BiH imenovalo je za Martinu Mlinarević Soptu za veleposlanicu u Češkoj, a da književnica iz Ljubuškog ne ispunjava uvjete za imenovanje, jer nema visoku stručnu spremu.

Ovaj slučaj je, zbog sumnje na koruptivne radnje SIPA-i prijavila osoba zaposlena u zajedničkim organima, koja je prijavu proslijedila i Frontalu.

Martinu Milinarević Soptu za veleposlanicu u Češkoj predložio je Željko Komšić, ali je formalno kao predsjedavajući Predsjedništva njen izbor potpisao Milorad Dodik.

Frontal dalje tvrdi  da je Mlinarević Sopta  u biografiji koju je predala, pod stavkom obrazovanje navela „Srednja medicinska škola Mostar, zubotehničar“ te „Sveučilište u Mostaru, studij engleske književnosti i hrvatskog jezika“.

Međutim, kako Mlinarević Sopta nije diplomirala,  navođenje fakulteta na kome je studirala jeste insinuacija, koja treba da zamaskira nedostatak diplome.

U biografiji se moraju navesti stečeni stupnji obrazovanja, a ne upisani i nezavršeni fakulteti.

Prevara je otkrivena kada je Mlinarević Sopta prvo dobila agreman od Češke, a od ministarstva vanjskih poslova BiH poziv da dostavi dokumentaciju i odazove se obuci koju prolaze svi veleposlanici.

Diploma nije dostavljena, a nesliužbeno je Mlinarević Sopta osobi zaduženoj za pravne poslove 15. listopada preko telefona rekla da je „predsjedništvu rekla da ona nema diplomu“.

Ukoliko je to točno, odgovornost ide do Komšića, koji ju je predložio, a potom doveo u zabludu Dodika, koji je potpisao imenovanje kandidatu koji ne ispunjava uvjete.

I tu se otvara pitanje da li je to urađeno da bi se napravila afera koja bi bila Dodikov politički minus, ili je Komšić beskrupulozno htio svojoj pulenki osigurati sinekuru bez obzira na zakon.

I ČESTI OBMANUTI: U Prag dostavljen  životopis u kojem stoji da ima VSS

Ovdje ne treba da zbuni to što je Češka dala agreman, jer je pitanje uvjeta koje kandidat ispunjava stvar isključivo BH propisa.  Za imenovanje na veleposlaničku funkiciju, zakon predviđa nekoliko jednostavnih uvjeta:

  • Da je predloženi državljanin BiH,
  • da se protiv njega ne vodi krivični postupak,
  • da zna engleski ili neki od službenih jezika zemalja EU,
  • te da ima Sveučilišnu diplomu!

Dakle, njeno imenovanje bi bilo kršenje zakona BiH, i sa tim zemlja u koju je BiH šalje nema nikakve veze, piše Frontal.