Home Politika Evo što je Kolinda rekla danas u Mostaru: Hrvati u BiH imaju...

Evo što je Kolinda rekla danas u Mostaru: Hrvati u BiH imaju dvije domovine!

SHARE
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović boravila je u Mostaru gdje je nazočila svečanoj akademiji povodom prve godišnjice djelovanja Udruge bosanskohercegovačkih Hrvata Prsten BiH.

Ona je u svom govoru u Hrvatskom domu Herceg Stjepan Kosača poručila kako Prsten ima velik značaj za Hrvate u BiH.

“Ja sam u prethodnih pet godina svog mandata to pokazala, i nikada neću odustati od vas ni po koju cijenu. Prsten kojem danas slavimo prvi rođendan nerazdvojiva je alka u zajedništvu Prstena koji ustrojeno djeluje u Hrvatskoj od 2005. goidine na očuvanju i promicanju kulturnih, duhovnih, ekonomskih i društvenih postignuća.

Ona je istakla kako s ponosom prati sve projekte koje je ova organizacija pokrenula.

“Prepoznajem ih kao iskrene korake prema razvoju svog kraja. Uvijek ističem da sam ponosna i sretna na svoj narod i na obiteljske tradicije koje promiče. Uvijek ponavljam kako je naš narod uvijek i svugdje solidaran, otvoren da svakome pomogne. Uvijek ponavljam i kako je to odlika Hrata iz BiH. To je solidarnost koja je odraz milosrđa i vjere, vjere u kjojoj smo odgojeni”, kazala je ona.

Ona je dodala kako je hrvatski narod pokazao kroz burnu povijest tu solidarnost,a ona se posebno iskazala tijekom Domovinskog rata.

“I danas se s posebnim pijetetom prisjećam svih hrvatskih branitelja i njihovih obitelji. Hrvatski narod je uvijek bio odan i privržen svojoj zemlji, njegujući svoj povijesni i kulturni identitet, cijeneći svakoga ko poštuje druge, jer jedino zajedništvom, slogom i razumijevanem može se graditi dom, i moguće je stvarati dom zajedno”, poručila je hrvatska predsjednica.

Ona je dodala kako je Hrvatska uvijek pomagala i da će nastaviti pomagati hrvatski narod u BiH.

Dodala je i kako se samo međusobnom suradnjom i pomaganjem može boriti protiv odlaska ljudi, jer podaci su, kako je kazala, zabrinjavajući kada je u pitanju iseljavanje.

“Stoga i danas ističem svaku zajednicu, a pri tome ne smijemo zaboraviti Katoličku crkvu, čije redovnice i redovnici, kako stoljećima tako i danas, daju izniman napor u razvoj obrazovnih, kulturnih, humanitarnih i socijalnih institucija.  Potrebno je isticati sve zajednice od nezavisnih do onih institucionalnih kako bi svi prepoznali da je radi opstanka ključno ulagati u mlade učeći ih kako će osigurati svoju budućnost a tako i budućnost svoje domovine, jer oni zaslužuju budućnost kao i svi stanovnici moderne Evrope”, kazala je Grabar-Kitarović.

Ona je kazala kako su obrazovanje i zapošljavanje ključni temelj opstanka, jer posao je preduvjet koji je mladima potreban kako bi nastavili živjeti u svojoj zemlji.

“Upravo zbog toga potičem hrvatske gospodarstvenike da se okrenu ulaganju u BiH i osnivanju novih tvrtki i pokretanju novih investicija kako bismo našim mladima osigurali zaposlenje i opstanak. Zahvaljujem Udruzi Prsten što je kada smo svi bili zatočeni u regionu imala jasnu viziju za budućnost hrvatskog naroda u BiH”, kazala je hrvatska predsjednica danas u Mostaru.

Ona je poručila kako Hrvati u BiH imaju dvije domovine – Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu,

“Mi smo jedna duša i jedan narod, i zato neću stati dok se vama Hrvatima Bosne i Hercegovine ne osigura ono što vam pripada historijski, politički i prema Ustavu BiH, a to je puna ravnopravnost i ostvarivanje svih vaših prava kao konstitutivnog naroda”, kazala je ona.

Hrvatska predsjednica je istakla kako hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini više niko drugi ne smije birati predstavnike.

“Varaju se oni koji misle kako će Hrvati pokleknuti i kako će nestati iz Bosne i Hercegovine, neće. Ja ću uz vašu pomoć biti garant da se neće ponoviti zanemarivanje Hrvata u BiH kao u onih predugih 15 godina moje dvojice prethodnika. To je ključno pitanje naše nacionalne vjerodostojnosti, opstanka, našeg razvoja i budućnosti”, izjavila je Kolinda Grabar-Kitarović, prenosi Vijesti.ba.