Home Gospodarstvo ZANIMLJIVA PRIČA U BiH: Kako bi se riješili viška radnika, Elektroprivreda plaća...

ZANIMLJIVA PRIČA U BiH: Kako bi se riješili viška radnika, Elektroprivreda plaća radnicima do 50.000 KM da dobrovoljno odu iz kompanije

SHARE

Zanimljiva priča stiže iz BiH, gdje se radnicima u javnom poduzeću nude visoke otpremnine kako bi dali otkaz jer se tijekom godina nagomilao višak radnika.

U pitanju je kompanija Elektroprivreda Republike Srpske koja nudi radnicima i do 50.000 maraka za dobrovoljni odlazak iz ove kompanije.

Ranije se u medijima spominjalo kako Elektroprivreda RS-a ima 15 posto viška radnika, a kako bi se poduzeće restrukturiralo, radnicima se nude otpremnine.

Kako piše Saransak.com, osnova za obračun otpremnine biti će prosječna plaća radnika koja će se množiti sa koeficijentom a koji opet zavisi od radnog staža.

Na primjer, za radnike od od tri do pet godina provedenih u ERS-u koeficijent iznosi 1,80 a za one koji imaju više od 25 godina radnog staža koeficijent iznosi 3,30.

Zbir dvanaest prosječnih plaća pomnoženih sa koeficijentom dati će maksimalni iznos stimulativne otpremnine koju radnik može da dobije.

Ratnim vojnim invalidima u zavisnosti od kategorije, otpremnine se uvećavaju od pet do 25 posto.

Zanimljivo je da će radnici koji na ovaj način napuste ERS u kompaniju moći da se vrate ponovo nakon deset godina, naravno pod uvjetom da su i dalje radno sposobni i potrebni poduzeću.

Naime, Pravilnikom o stimulativnim otpremninama je definirano kako je to period u kojem oni ne mogu ponovo zasnovati radni odnos.

Kako je već ranije rečeno, bićti e organizovano nekoliko javnih poziva za odlazak uz otpremninu.

U prvom će se moći otići uz puni iznos, u drugom krugu će biti za 25 posto manja a u trećem 50 posto.

Inače, konačna verzija Pravilnika o stimulativnim otpremninama bi svjetlo dana trebala ugledati nakon što bude usuglašen između distributivnih preduzeća i sindikalnih organizacija.

Uprave distributivnih preduzeća Mješovitog holdinga “Elektroprivreda Republike Srpske” su na sastanku održanom u Banjaluci utvrdile smjernice za izradu konačnog pravilnika.

Iz ERS-a je priopćeno da je usuglašen najveći mogući financijski okvir sredstava koja se mogu izdvojiti za stimulativne otpremnine.

“Reorganizacija je vrlo važan korak za “Elektroprivredu Republike Srpske” i svjesni smo činjenice da sami moramo uspješno provesti taj proces do kraja s ciljem efikasnijeg poslovanja i boljeg pozicioniranja ovog poduzeća na regionalnom tržištu električne energije“, poručuju iz ERS-a, piše Saransak.com