Home Zanimljivosti Sve ovo smeće na vrhu zgrade djelo je jednog čovjeka, pročitajte priču...

Sve ovo smeće na vrhu zgrade djelo je jednog čovjeka, pročitajte priču Mostaraca koji se žale na neobičnu deponiju u visini

SHARE

”Već 25 godina nijedna gradska služba iz Odjela za gospodarstvo, komunalne i inspekcijske poslove Grada Mostara kojoj smo se obraćali za pomoć i podnosili zahtjeve za inspekcijom nije izašla u kontrolu”, govore za Bljesak.info stanari zgrade u Ulici kneza Mihajla Viševića Humskog 31a,  koji godinama muku muče sa susjedom koji odlaže smeće unutar zgrade i ugrožava život svim stanarima.

Radi se o susjedu koji, kako tvrde,  ima određene psihičke probleme te koji nema nikoga od obitelji kako bi se brinuo za njega.

Objašnjavaju da je odmah, nakon što se 1993. godine, uselio u stan svoje sestre, počeo ”maltretirati stanare skupljanjem otpada, uličnih mačaka i nasilničkim ponašanjem”.

Stan u kojem boravi, govore, već na početku je pretvoren u deponiju – živi bez vode i struje, fekalije iznosi u kantama te ih prosipa po dvorištu i u Radobolju.

Za pomoć su se obraćali Službi za komunalne inspekcije Grada Mostara koji su im naveli kako to ne spada u njihovu nadležnost te uputili na Službu za sanitarne inspekcije. Međutim, kako kažu, do sada niti jedna inspekcija nije izašla na njihov poziv.

”Godinama mi molimo da netko izađe ali oni ne izlaze i samo prebacuju odgovornost na druge. Mi zovemo i idemo od jednih do drugih i sve ostaje na tome. U zgradu je nemoguće ući. Ne možete vjerovati koja je to količina smeća kojom je zatrpano stubište i sam krov ove zgrade”, govore.

S obzirom da se radi o osobi s psihičkim problemima, uputili su ih i na Centar za socijalni rad koji su, kako kažu, naveli kako navedeni ne spada u kategoriju socijalno ugroženih osoba te da oni nisu za njega odgovorni.

Stanari navode kako su pokušavali doći do nekog od njegovih članova obitelji, međutim bezuspješno.

”Roditelji su mu davno umrli, a brat i sestra ne žive tu. Zvali smo na nekoliko brojeva ali nikako nismo uspjeli doći do njih”, kazali su.

Kako su za Bljesak.info iz Službe za inspekcijske poslove Grada Mostar objasnili, komunalna inspekcija koja je zadužena za javne površine ne može ništa poduzeti s obzirom da se ovdje radi o privatnoj površini a po zakonu oni ne smiju izaći na privatni posjed bez poziva vlasnika.

”Zgrada nema upravitelja kojeg su stanari dužni izabrati koji bi mogao naložiti inspekciji da izađe na teren. Ako nemaju upravitelja, onda su stanari sami krivi za nastalu situaciju u zgradi”, kazao je za Bljesak.info Hilmo Đidelija šef Službe za inspekcijske poslove.

Kako je kazao,  problem mogu riješiti sami vlasnici zgrada ”nema koristi prijavljivati to inspekciji jer ako dođe inspekcija u zgradu mogla bi kazniti same stanare”.

Po zakonu, kaže, ne mogu uputiti niti jednu kaznu ili nalog kojim bi se mogao riješiti ovaj problem.

U vezi s ovim slučajem, novinari Bljeska kontaktirali su i Centar za socijalni rad grada Grada Mostara, ali do kraja pisanja ovog teksta od njih nisu uspjeli dobiti nikakvu informaciju.