Home Vijesti Roditelje u srednjoj Bosni uvjetovali upisivanjem nacionalnosti u rodni list djeteta

Roditelje u srednjoj Bosni uvjetovali upisivanjem nacionalnosti u rodni list djeteta

SHARE

Roditelji iz Srednjobosanske županije su nezakonito uvjetovani da u rodni list svoje djece upisuju nacionalnost kako bi im bilo izdato uvjerenja o završenom obrazovanju, utvrdila je Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH.

“Podaci koji otkrivaju nacionalno porijeklo predstavljaju posebnu kategoriju osobnih podataka u smislu odredbi člana 3. Zakona o zaštiti osobnih podataka, čija obrada je zabranjena, izuzev u slučajevima propisanim u članu 9. stav (2) predmetnog zakona”, stoji u odgovoru Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH na upit zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saše Magazinovića.

Nadalje se navodi da se istim članom Zakona o zaštiti osobnih podataka propisuje da je kontrolor svaki javni organ, fizičko ili pravno lice, agencija ili drugi organ koji samostalno ili zajedno s drugim vodi, obrađuje i utvrđuje svrhu i način obrade ličnih podataka na osnovu zakona ili propisa.

“Odredbom tačke a) predmetnog člana Zakona propisuje se obaveza kontrolora da osobne podatke obrađuje na pravičan i zakonit način. Nadalje, tačkom c) istoga člana propisana je obaveza kontrolora da osobne podatke obrađuje samo u mjeri i obimu koji je neophodan za ispunjnje određene svrhe”, stoji u odgovoru Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, piše Klix.