Home Društvo Mostarci i Mostarke sve više koriste antidepresive i lijekove za smirenje

Mostarci i Mostarke sve više koriste antidepresive i lijekove za smirenje

SHARE

Zbog suvremenog tempa života i neprestane izloženosti stresu, nezaposlenosti i straha za egzistenciju, gubitka posla ili siromaštva Mostarci i Mostarke sve više koriste antidepresive i lijekove za smirenje.

U jednoj gradskoj ljekarni djelatnica za Pogled.ba kaže kako je potražnja za antidepresivima u porastu već duže vrijeme.
No, kako napominje antidepresive građani ne mogu kupiti bez liječničkog recepta, premda je sve više onih osoba koje zbog narušenog psihičkog stanja traže lijek i na svoju ruku.

Antidepresivi ili lijekovi za smirenje?

„Povećana je potražnja lijekova za smirenje , ali antidepresive nikome ne možemo prodati bez liječničkog recepta, jer konzumacija antidepresiva može biti jako opasna bez konzultacije s liječnikom“, pojašnjava farmaceutkinja iz mostarske ljekarne.

Govoreći o antidepresivima koji se najviše koriste kako naglašava to su uglavnom lijekovi “Seroxati” i “Citrami”.
„ Ima više tih preparata ali su samo različiti proizvođači, ovisno od dostupnosti lijekova na tržištu“, pojašnjava ona.
No, ističe kako mnogi ne vide razliku između antidepresiva i lijekova za smirenje, pa nakon što im se pojasni kako ne mogu dobiti antidepresiv bez liječničkog recepta , na svoju ruku kupe Lexilium, Xanax, Apaurin ili neko drugo slično umirujuće sredstvo.

Tako je odlazak u ljekarnu i kupovina sredstava za umirenje za brojne građane Mostara postao rutina.
„Kad mi je kraju Lexilium, ponašam se isto kao kad mi je pred kraj kutija cigareta. Ne volim se dovesti u situaciju da mi nestane, jer je to ono što moram uvijek imati kod sebe“, kaže 40-godišnja Vesna za Pogled.ba prilikom izlaska iz gradske ljekarne.

Šetnja umjesto lijekova

Svjesni brzog tempa života i neprestane izloženosti stresu, ipak, liječnici i farmaceuti savjetuju građanima, da nastoje smanjiti konzumaciju lijekova, odnosno da ih pokušaju zamijeniti prirodnim umirujućim sredstvima.
„ Za smirenje i bolje raspoloženje je često korisnija, ali svakako i zdravija rekreacija, boravak u prirodi, razgovor s prijateljima ili samo prirodni čaj za smirenje nego posezanje za lijekovima“, poručuju stručnjaci.

Vodeća bolest u bih i svijetu

Posljednji podaci Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH pokazuju da se upotreba antidepresiva povećala.
U Bosni i Hercegovini se, iako ne postoji registar oboljelih od depresije, godišnje proda blizu milijun kutija antidepresiva, što iznosi blizu devet milijuna maraka.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, do 2020. godine depresija bi mogla dospjeti na listu vodećih bolesti, što bi značilo da će u narednih 10 godina četvrtina stanovnika na planeti bolovati od nekog mentalnog oboljenja.