Home Crna kronika Ovo je monstrum koji je rano jutros otvorio vatru u bolnici i...

Ovo je monstrum koji je rano jutros otvorio vatru u bolnici i ubio šestero ljudi

SHARE

Napadač je rano jutros pobio šestero ljudi u bolnici u češkoj Ostravi. Počeo je pucati iz pištolja u čekaonici Hitne na odjelu traumatologije oko 7 sati ujutro, a ljudima je iz blizine pucao u glavu i vrat.

Nakon nekoliko sati bijega policija ga je oko 10:30 locirala u automobilu i zapucala. Napadač si je pucao u glavu i ubio se.

Riječ je, kako piše irozhlas.cz, o 42-godišnjem Ctiradu V. koji je radio kao građevinski tehničar u građevinskoj firmi AZ Intergrips u gradu Opavi. Tom je portalu identitet muškarca potvrdio i direktor firme Aleš Zygula.

Rekao je kako je njegov zaposlenik tvrdio da je teško bolestan.

“Uvjerio je sam sebe da je teško bolestan i da ga ne žele liječiti, nije išao na posao”

“Uvjerio je sam sebe da je teško bolestan i da ga niko ne želi liječiti. Išao je svugdje. Nije išao na posao cijeli zadnji mjesec, prije 14 dana je došao i rekao da je na bolovanju. Ne želim više govoriti o tome”, rekao je Aleš Zygula za irozhlas.cz.

Direktor bolnice Jiří Havrlant ispričao je da je napadač oko sedam sati ujutro bio miran u čekaonici poput svih ostalih pacijenata, no onda je odjednom i bez ikakvog povoda počeo pucati. Ustrijelio je devetoro ljudi, od čega ih je šest vrlo brzo preminulo. Od tri ranjene osobe dvije su nakon operacije stabilno, a za jedan život se ljekari još uvijek bore.

Pucao je, javljaju češki mediji, iz ilegalnog 9-kalibarskog pištolja.

Potom se odvezao Renaultom Laguna prema gradu Opava.

Locirao ga je policijski helikopter. Ubrzo nakon toga upucao se u glavu. Nešto poslije 11 sati policija je potvrdila da si je napadač iz ostravske bolnice oduzeo život.

Istraga koja bi trebala objasniti sve okolnosti napada je u toku.

Policija je objavila da je dojavu o pucnjavi dobila u 7:19 sati i da je prva patrola stigla u 7:24. Evakuirali su bolnicu, a pojačali su i patrole oko drugih objekata za koje su procijenili da bi mogli biti mete napada.

Pucnjava u bolnici u Ostravi druga je najgori napad u istoriji zemlje. U februaru 2015. muškarac je ušetao u restoran u gradu Uherski Brod, ubio osmero ljudi, a potom i sebe.

Bolnica u kojoj se dogodio napad ima oko 1200 kreveta. Ostrava je s oko 290.000 stanovnika treći najveći grad u Češkoj.