Home Društvo PROJEKT Ljubuški poljoprivrednici dobili po 1500 KM, gradi im se i Centar...

PROJEKT Ljubuški poljoprivrednici dobili po 1500 KM, gradi im se i Centar preko kojeg će plasirati robu

SHARE

Zahvaljujući projektu „Proizvodnja, otkup i prodaja ranog krumpira „Ljubuški rani“, već iduće sezone ljubuški poljoprivrednici bi svoje proizvode mogli početi plasirati preko Sabirno-distributivnog centra na Zvirićima.

Naime, očekuje se da će Sabirno-distributivni centar biti pušten u rad do početka trećeg mjeseca iduće godine.

Dio objekta je već završen, a danas je potpisan „Sporazum o suradnji na sufinanciranju drugog dijela I faze izgradnje sabirno distributivnog centra Zvirići“.

Objekt će imati 630 m2 uredskog, skladišnog i manipulativnog prostora.

Zgrada je već okvirno pokrivena, a slijede radovi na ravnanju unutrašnjih površina, uvođenju struje i drugih priključaka, uređenje partera, instaliranje opreme, ugradnja hladnjača i puštanje u pogon.

„Realno već u idućoj poljoprivrednoj sezoni, proizvodnja s proljeća bi išla u to skladište“, rekao je danas Halil Omanović, direktor Jedinice za koordinaciju projekata pri Federalnom ministarstvu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo IFAD-a.

On je danas zajedno s gradonačelnikom Nevenkom Barbarićem i izvođačem radova potpisao sporazum i ugovore.

Kako je istaknuo gradonačelnik Barbarić, u izgradnju Centra u Zvirićima već je uloženo oko 370 000 KM, danas su potpisali ugovore za drugi dio radova vrijedan 318 000 KM, a idućeg tjedna će provesti javnu nabavu za preostale radove, nakon čega će uslijediti oprema Centra, ugradnja hladnjača i druge opreme.

Osim izgradnje Sabirno-distributivnog centra na Zvirićima, projekt „Proizvodnja, otkup i prodaja ranog krumpira „Ljubuški rani“ je osigurao i izravnu novčanu pomoć poljoprivrednicima, naime, svih 185 članova zadruge „Plodovi zemlje“ je dobilo po 1500 KM na ime refundiranja ulaganja u proizvodnju.

Detaljnije o realizaciji projekta je govorio gradonačelnik Barbarić.

Grad Ljubuški je zajedno sa zadrugom „Plodovi zemlje“ kandidirao projekt „Proizvodnja, otkup i prodaja ranog krumpira „Ljubuški rani“. Projekt je odobren krajem travnja. Sastoji se od tri komponente. Prva je već realizirana, dakle, direktna pomoć našim poljoprivrednim proizvođačima, članovima zadruge „Plodovi zemlje“, u refundiranju troškova proizvodnje u iznosu 1500 KM svakome od njih. Ukupno je njih 185, a IFAD je sredstva već naznačio na njihove račune. Druga komponenta je izgradnja Sabirno-distributivnog centra. To je objekt koji bi trebao unaprijediti poljoprivrednu proizvodnju kroz otkup i prodaju poljoprivrednih proizvoda. Objekt je vrijedan 950 tisuća maraka, završena je prva faza, u iznosu od 370 tisuća KM, to je financirao Grad Ljubuški uz pomoć Županije Zapadno-hercegovačke i hrvatske Vlade, a danas je potpisan ugovor vrijedan 318 tisuća maraka, od toga IFAD osigurava 210 tisuća, a ostalo Grad Ljubuški“, pojasnio je gradonačelnik.

On je dodao kako se treća komponenta ovog projekta odnosi na rekonstrukciju vodonatapnog kanala Klobuk – Vojnići u duljini od 1400 m čime će se osigurati dostatna opskrbu vodom svih korisnika. Sada su gubitci zbog dotrajalosti kanala i do 50%. Vrijednost ovog dijela je 429 000 KM.

Kad se sabere sve što je odobreno kao grant(bespovratna) sredstva, dobije se iznos od preko 750.000 KM, koje su stigle, ili će tek stići u Ljubuški, istaknuto je danas.

„Ja moram kazati da je ovo jedinstven i najreprezentativniji primjer kako se konkretno pomaže malim proizvođačima, da im se izgradi mjesto za skladištenje robe, da im se osigura voda i da se stvaraju tržišne veze između malih farmera. Ljubuški je možda najprepoznatljiviji u Federaciji po prepoznavanju potreba svojih proizvođača. Ja bih se zahvalio gradonačelniku i njegovoj ekipi na susretljivosti i na spremnosti što se tiče izvođenja projekata, što su bili vrlo ažurni. Ovo je prvi projekt ove vrste koji potpisujemo u Federaciji i to je najviše zahvaljujući gradskoj administraciji“, istaknuo je Halil Omanović.

Dubravko Vukojević je u ime Poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje rekao kako je oduševljen ovim projektom.

„Ne možemo očekivati da ćemo mi tu odmah slijedeće godine napraviti „bum“, ali ako za četiri-pet godina, mi preko ovog Centra budemo plasirali 80 posto proizvodnje, znati ćemo da smo uspjeli. Ja vjerujem da ćemo uspjeti i da će to ići dalje uz pomoć gradonačelnika i fondova. Poljoprivreda se mijenja i moramo se i mi mijenjati. Koliko god htjeli ostati jedinke, ne možemo. Moramo se uvezivati, a kroz zadrugu smo pokazali da se možemo uvezati“, rekao je Vukojević.

U ime izvođača radova druge faze izgradnje sabirno distributivnog Centra danas je na potpisivanju bio i Tonćo Vukojević, piše Radio Ljubuški.

Detaljnije o projektu pročitajte OVDJE