Home Politika Svaka treća mlada osoba, od 18 do 29 godina, glasala je za...

Svaka treća mlada osoba, od 18 do 29 godina, glasala je za Škoru

SHARE

Svaki treći mladi birač u dobi od 18 do 29 godina koji je u nedjelju izašao na predsjedničke izbore glasao je za Miroslava Škoru, piše u utorak Jutarnji list, ističući da je Škoro pridobio više mladih birača nego Zoran Milanović i Kolinda Grabar-Kitarović zajedno.

Pokazuju to sociodemografski podaci o dobi, spolu i obrazovanju birača koje je, u sklopu izlaznih anketa izrađenih za tri nacionalne televizije HTV, RTL i Novu TV, na dan izbora prikupila agencija Ipsos Puls, navodi dnevnik.

BILO JE PUNO KANDIDATA KOJI SU CILJALI NA MLADE
Prodor Miroslava Škore među mlade je, smatra dio analitičara, jedan od neočekivanijih nalaza ovih izbora: da je na izbore izašlo samo troje najjačih kandidata Milanović, Grabar-Kitarović i Škoro većina bi analitičara predvidjela da će najveći dio mladih privući Škoro.

Međutim, na ovim je izborima bio niz kandidata koji su se primarno obraćali mladom biračkom tijelu, poput Dejana Kovača ili Darija Juričana, a tu je bio i Miroslav Kolakušić, kandidat koji se obraća razočaranima u velike stranke, kakvih je među mladima puno. No, uvjerljivo najveći udio birača od 18 do 29 godina otišao je baš Škori.

ŠKORO IMA DVA SEGMENTA BIRAČKOG TIJELA
To pokazuje da je točna teza prema kojoj Miroslav Škoro ima dva segmenta biračkog tijela: s jedne su strane klasični desni birači, koji su mu baza, a drugi segment čini značajan dio tzv. protestnih birača, kojih u pravilu najviše ima među mladima kaže dr. Dragan Bagić s Odsjeka za sociologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Analiza sociodemografskih podataka birača pokazuje da su obrazovanje i dob jaki prediktori preferencija na izborima dok spol igra bitno manju ulogu: za Škoru je glasalo nešto više muškaraca, za i Milanovića nešto više žena, a među biračima Kolinde Grabar-Kitarović nije bilo razlike u spolnoj strukturi.

ZA GRABAR KITAROVIĆ LJUDI S OSNOVNOM ŠKOLOM
Najstariji birači u najvećem su dijelu glasali za Zorana Milanovića: podaci pokazuju da se više od 40 posto svih birača u dobi od 60 ili više godina u prvom krugu odlučilo za SDP-ova kandidata. U strukturi svih Milanovićevih birača samo je 9 posto onih mlađih od 30 godin

Slično je i kad je u pitanju obrazovna struktura: 40 posto svih birača koji su završili samo osnovnu školu u nedjelju je glasalo za kandidatkinju HDZ-a Kolindu Grabar-Kitarović dok ih je za Milanovića glasalo upola manje.

Milanović je dobio podršku trećine svih visokoobrazovanih u prvom krugu ovih izbora. Zanimljivo je daje gotovo 9 posto birača sa završenim fakultetom, odnosno svaki jedanaesti koji je u nedjelju izašao na biralište glasao za Darija Juričana, donosi Jutarnji list.