Home Gospodarstvo Do 15. siječnja otpremnine će dobiti svi radnici Aluminija, sastanak o ‘Abraham...

Do 15. siječnja otpremnine će dobiti svi radnici Aluminija, sastanak o ‘Abraham grupi’ 17. siječnja

SHARE

Novi val uručenja otkaza radnicima nekadašnje industrijske perjanice, mostarskog „Aluminija“, nakon što je njih 170 od preostala 362 u posljednja dva dana protekle godine proglašeno tehnološkim viškom, uslijedit će 15. siječnja, potvrđeno je jučer iz ovog poduzeća za Avaz.

Do 31. siječnja u „Aluminiju“ će ostati, vjerojatno, svega petnaestak uposlenika, koji su se, također, našli na spisku za otkaz.

Ipak, nakon višemjesečne agonije i mrcvarenja koje su proživljavali zbog priče o potencijalnim ulagačima, makar će svi radnici, njih 362, iako će se naći na ulici, dobiti otpremnine.

Potvrdio je to Miljenko Buhač iz Odjela za odnose s javnošću „Aluminija“, kazavši da je novac za otpremnine osiguran i da će im biti isplaćen po jednakim kriterijima kao što je to bilo krajem kolovoza, kada je 500 radnika proglašeno tehnološkim viškom.

Tada su radnici dobili otpremnine u iznosu od 8.000 do 8.500 KM.

-Prema predviđenom planu, svima će otpremnine biti isplaćene do 15. siječnja. Njihova visina ovisit će o broju godina radnog staža i visini prosječne plaće – pojasnio je Buhač.

Podsjetio je i na to da je Federalna vlada osigurala 421.785,21 KM za uvezivanje staža za 32 radnika koji su stekli uvjete za mirovinu, ali im „Aluminij“ nije uplaćivao doprinose.

O novoj, korigiranoj ponudi „Abraham grupacije“ u „Aluminiju“ nemaju nikakvih informacija. Podsjetimo, Nermin Džindić, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije, izjavio je kako ponuda „Abraham grupe“ nije prihvatljiva za Vladu FBiH, ali je najavio još jedan sastanak s predstavnicima te kompanije.

Za 17. siječanj, kako je jučer potvrđeno, sazvana je izvanredna sjednica Skupštine „Aluminija“. Na dnevnom redu bit će donošenje odluke o zaključenju ugovora o zakupu imovine „Aluminija“ s „Abraham grupom“.