Home Crna kronika Nepažnja vozača Mercedesa uzrok nesreće u kojoj je poginula djevojka

Nepažnja vozača Mercedesa uzrok nesreće u kojoj je poginula djevojka

SHARE

Iz Želјeznica Republike Srpske tvrde da je nepažnja vozača Mercedesa uzrok prometne nesreće u kojoj je sinoć na pružnom prijelazu u Dervišima kod Banje Luke poginula djevojka.

“Putni prijelaz u naselјu Derviši osiguran je Andrejevim krstom, znakom stop i trouglom preglednosti, a to je nivo osiguranja koji je prema zakonskim odredbama utvrđen na osnovu frekvencije prometa na ovom dijelu ukrštanja puta i pruge”, priopćeno je iz Željeznica RS.

Dodaju da ni u jednom izvanrednom događaju nije utvrđena odgovornost Želјeznica RS-a, nego drugih sudionika u prometu, na putnim prijelazima, u ovakvim slučajevima vozača drumskih vozila.

Izražavaju iskreno žalјenje i upućuju najiskrenije saučešće obitelji, zbog tragičnog ishoda koji se dogodio prilikom udesa na putnom prijelazu između Banje Luke i Ramića u naselјu Derviši, kada je na prugu ispred voza ŽFBiH izletio putnički automobil.

Podsjećaju da na prugama Želјeznica RS nema neosiguranih putnih prijelaza i da su svi osigurani u skladu sa zakonskim propisima.

“Želјeznice RS, kao i bilo koje druge želјeznice u svijetu, nisu u obavezi da svaki putni prijelaz osiguraju branicima ili polubranicima, već je prema propisanim zakonskim odredbama, način i nivo osiguranja putnog prijelaza određen na osnovu kategorije puta, dopuštene brzine na pruzi i gustine drumskog proemta, što je definirano zakonom i propisima koji uređuju oblast želјeznica”, navodi se u priopćenju.

Od 248 putnih prijelaza, koliko ih je ukupno na prugama normalnog kolosijeka Želјeznica RS koje su u eksploataciji, 23 putna prijelaza osigurana su svjetlosno-zvučnom signalizacijom (sa ili bez polubranika), 13 putnih prelaza je osigurano mehaničkim branicima (kojima rukuje čuvar prelaza), dok su preostali putni prelazi osigurani prometnim znakovima i “trouglom preglednosti”.

Jelena Milovac (1996.) je poginula, a Željko Stanić (1971.) teško je ozlijeđen kada je sinoć brzi voz ŽFBiH udario u automobil na pružnom prijelazu u naselju Derviši.

Stanić je u dubokoj komi, priključen na aparate za mehaničku ventilaciju i njegovo zdravstveno stanje za sada je neizvjesno, priopćili su iz Univerzitetskog kliničkog centra RS.

Autor: Fena