Home Društvo Građani sve više kupuju respiratorne maske, preporučuju se one sa dva i...

Građani sve više kupuju respiratorne maske, preporučuju se one sa dva i tri filtera

SHARE

Veliko zagađenje zraka u Sarajevu uzrokovalo je da stanovnici sve više posežu za adekvatnom zaštitom od štetnih čestica. U gradskim ljekarnama povećana je potražnja za respiratornim maskama, ali nema nestašice.

Kako su nam kazali iz Ljekarne Sarajevo, svojim kupcima preporučuju respiratorne maske s dva i tri filtera.

“Naša preporuka je da građani koriste respiratorne maske (Filtering Face Piece – FFP) s 2 odnosno 3 filtera. One imaju sposobnost da filtriraju 94% ili 99% čvrstih i tekućih čestica koje se trenutno nalaze u zagađenom zraku. U danima najvećeg zagađenja bi se trebale koristiti FFP 3 maske“, ističu iz Ljekarne Sarajevo.

Ove maske su predviđene za višekratnu upotrebu, a dužina zaštite zavisi od trenutne koncentracije štetnih čestica i dužine boravka na otvorenom.

Kako navode iz ljekarne Delfin, ljudi su sve više zainteresirani za temu zagađenja i sve više istražuju o maskama. Oni ističu da su respiratorne maske s dva filtera FFP 2, koje imaju u ponudi, srednjeg nivoa zaštite i da se mogu koristiti do osam sati.

Maloprodajne cijene ovih maski kreću se od 1,15 KM do 10 KM.

I stručnjaci upozoravaju da se za vrijeme visokih koncentracija štetnih materija u zraku koriste isključivo respiratorne maske, jer kirurške nisu nimalo efikasne. Kirurške se koriste samo da zaštite okolinu od pljuvačke osobe koja nosi masku i nose ih zdravstveni radnici da ne bi svojim bakterijama inficirali pacijente.

Pulmolog i alergolog dr. Teufik Hadžiosmanović savjetovao je građanima da što više izbjegavaju boravak na otvorenom te da pri odabiru maski vode računa da one dobro prianjaju uz lice i da imaju filtere koji im omogućavaju korištenje duže vremena.

Iz Eko akcije savjetuju da pri odabiru maski FFP 2 ili FFP 3 provjerite imaju li oznaku EN 149, jer su takve namijenjene smanjenju izloženosti zagađujućim materijalima u zraku: česticama, gasovima i pari.