Home Kultura Izložba Vlahe Bukovca u Čapljini

Izložba Vlahe Bukovca u Čapljini

SHARE

U Umjetničkoj galeriji Založbe kralja Tomislava u Čapljini u tijeku je izložba antologijskih djela Vlahe Bukovca.

Radi se o djelima iz zbirke Moderne galerije iz Zagreba.

Na čapljinskom postavu ”Vlaho Bukovac – Antologijska djela” izloženo je 25 djela, među njima i grandiozni ”Gundulićev san” monumentalna kompozicija iz 1894. dimenzija 185 x 308!

Među izloženim djelima su umjetnikov ”Autoportret” iz 1914., pa slavno ulje na platnu ”Ikar na hridi“ iz 1897., reproducirano u svim značajnim enciklopedijama, a tu je i prefinjeno platno ”Moje gnijezdo”, kao i minuciozni ”Portret Duje Karamana”, ulje na platnu iz 1894. godine…

Izložba je otvorena do 25. siječnja.

Posjetitelji mogu pogledati djela u vremenu od 17.00 – 20.00 sati, dok je subotom izložba za posjetitelje otvorena od 10.00 – 13.00 sati, kao i u redovnom radnom vremenu od 08.00- 16.00 sati.

O Vlahi Bukovcu

Sa samo 11 godina Vlaho Bukovac se sa stricem otisnuo u pečalbu gdje se bavio svim i svačim od kako to pomorci kažu „malog od kužine“, nadničara, mornara, pismosdlikara u peruanskoj tvornici vagona, a bio je i štićenik dječačkog popravišta…

Nakon što je zaradio nešto novca portretirajući bogate ljude 1877. godine odlučio se vratiti u rodni Cavtat.

Zanimljivo, putujući od San Francisca do New Yorka preživio je veliku željezničku nesreću, a na prekooceanskom brodu za Hamburg i veliki požar.

Na slikarske studije u Parizu, umjesto kako je planirao u Rimu, upućuje ga njegov zaštitnik dubrovački vlastelin Medo Pucić. Studij završava u vrlo kratkom roku i od 1880. Godine diplomirani je slikar s već „čvrsto izgrađenim stavom da haljine treba slikati prema uzorku, tijelo prema modelu, a prirodu u eksterijeru i prema prirodnoj svjetlosti“, napisala je u pogovoru Biserka Rauter Plančić autorica izložbenog postava, inače ravnateljica Moderne galerije u Zagrebu, piše Čapljinski portal.