Home Zanimljivosti Uzrokuju li vam pločice koje grickate nakon treninga ili kao zdravu marendu...

Uzrokuju li vam pločice koje grickate nakon treninga ili kao zdravu marendu tegobe o kojima se ne usudite pričati? Evo na što pripaziti pri kupovini

SHARE

Ukusne su, zasitne i lako ih je ponijeti sa sobom – puno je razloga što su ‘zdrave’ pločice postale jako popularne. Za njima posežu sportaši i rekreativci, mnogi koji žele popraviti probavu ili obuzdati nezdrave prehrambene navike, ali i oni kojima se, jednostavno, sviđa okus, što nije ni čudno jer su često prelivene čokoladom i sadrže orašaste plodove.

Ako vam se čini da sve ovo zvuči malo predobro da bi bilo istinito, niste u krivu. Samo po sebi je jasno da pločice pune čokolade, suhog voća i oraha nisu dobar izbor za one na restriktivnom režimu prehrane, kao i da svojstva koja im se pripisuju uvelike ovise o kvaliteti korištenih sastojaka, no kod popularnih pločica često se javlja jedan problem o kojem se najčešće ne govori.

Oni koji su se ipak odvažili progovoriti prijavili su nadutost, grčeve i druge probavne tegobe nakon konzumiranja energetskih pločica. Najčešći krivac za te neugodne simptome su dodana vlakna, poglavito inulin, kojeg uobičajenom prehranom nikad ne unosimo u tolikoj količini pa nekima nakon grickanja takvih pločica preopterećuje probavu.

Muče li i vas spomenute probavne muke nakon grickanja ‘zdravih’ pločica, ubuduće pripazite na popis sastojaka i zaobiđite one u koje su dodana vlakna korijena cikorije, piše Self. Na omotu proizvoda obično se deklariraju kao chicory root, inulin, chicory root fiber, chicory root extract i oligofructose.

Drugi problem je u tome što hrana bogata vlaknima koju konzumiramo na uobičajen način, poput voća i povrća, u organizam dolazi zajedno s vodom koju prirodno sadržava, a s umjetno dodanim vlaknima nije takav slučaj. Posebno je problematično jesti ih nakon napornog treninga ili na izletu, kad smo dehidrirani.

Delikatna je i situacija sa šećernim alkoholima koji se koriste za zaslađivanje jer imaju manje kalorija od drugih zaslađivača te popravljaju okus i strukturu proizvoda. Međutim, ti umjetni spojevi koji se u laboratorijima deriviraju iz voćnih šećera, na zlu su glasu jer mogu izazvati proljev, nadutost i grčeve.

Što više šećernih alkohola sadrže, to biste dalje trebali bježati od takvih pločica jer neke ljude smeta već i količina od 5 grama (većina može podnijeti i 25). Na ambalaži ih možete vidjeti pod nazivima sorbitol, mannitol i xylitol, s tim da su prva dva daleko nezgodnija od trećega.

Ne želite li odustati od energetskih pločica, a uzrokuju vam probavne tegobe, stručnjaci savjetuju da ih na koji tjedan uklonite iz prehrane pa ih potom postupno uvedete počevši s malim količinama, piše Slobodna Dalmacija.