Home Kultura Knjiga u Ljubuškom nikad neće propasti!

Knjiga u Ljubuškom nikad neće propasti!

SHARE

Iako se u 21. stoljeću često postavlja pitanje što će biti s knjigom, hoće li fizičku knjigu posve zamijeniti e-knjige, društvene mreže i internet portali ili neka posve druga zanimanja, večerašnja manifestacija „Najčitatelj 2019.“ koju je organizirala Knjižnica Ljubuški pokazuje kako, barem što se tiče Ljubuškog, fizička knjiga još uvijek ima svoju vjernu publiku.

Naime, večeras su se u Gradskoj vijećnici u Ljubuškom vjerni čitatelji okupili na već tradicionalnoj manifestaciji dodjele nagrada “najčitateljima”, a nakon kratkog govora voditelja Knjižnice Ivice Vizentanera upriličeno je proglašenje i dodjela nagrada onima koji su u prošloj godini pročitali najviše knjiga.

U kategoriji odraslih „Najčitateljem“ je proglašena Mirjana Bačić, strastvena čitateljica, kojoj je ovo već drugi put da dobiva ovo priznanje, a u kategoriji učenika osnovnih škola „Najčitateljem za 2019. godinu“ proglašena je 13-godišnja Petra Barbir.

Nagrade njima dvjema uručio je ravnatelj JU “Kulturno-športski centar” Ljubuški Ivan Bebek, a potom je i ostalim vjernim čitateljima podjelio prigodne plakete i pohvalnice, te besplatne članske iskaznice.

„Osim nagrada Najčitateljima u obje kategorije, htjeli smo nagraditi i sve one druge čitatelje koji su tijekom prošle godine bili vrijedni i marljivi, koji su rado i često posjećivali knjižnicu, te koji su podosta svoga slobodnog vremena posvetili služeći se neiscrpnim izvorom znanja- knjigom. Oni su time postali primjer i uzor drugima“, istakao je nakon dodjele nagrada Ivica Vizentaner za Radio Ljubuški.

Vizentaner priznaje kako svakodnevni napredak tehnologije utječe na smanjenje čitatelja jer mobiteli i društvene mreže sve više odvlače mlade od knjige.

„Tehnologija svakodnevno napreduje i svakako dobrano utječe na ljude. Odvlači ih od knjige, tu su društvene mreže, mobiteli i drugo… Tu su i brojni drugi razlozi zbog kojih se manje čita, ali evo večerašnji naši članovi su pokazatelj da se i dalje čita i da knjiga ima svoju publiku“, navodi Vizentaner.

On dodaje kako Knjižnica Ljubuški ima oko 400 aktivnih članova, što je, u vrijeme kada su knjige masovno dostupne klikom miša, impresivna brojka, jer to znači kako ipak ima kritična masa onih koji će se prošetati do knjižnice i posuditi knjigu. Ipak, on nije posve zadovoljan,  volio bi da je ta brojka još veća.

„Knjižnica Ljubuški raspolaže zavidnim fondom. Imamo preko 23 tisuće bibliotečkih jedinica i zasigurno svatko u tome može pronaći prigodno štivo za sebe“.

Da knjiga nikada neće izgubiti svoje mjesto i da će uvijek imati svoje vjerne knjigoljupce smatra i Mirjana Bačić, najčitateljica Ljubuškog za 2019. godinu.

„Meni je čitanje knjige uživanje u svim čulima, pogledom, opipom pa i mirisom knjige. Tako da mi je puno draže čitati knjige, nego se koristiti nekim drugim medijima“, izjavila je ona.

Na pitanje smatra li da će knjiga izumrijeti u doba kada sve više mladih vrijeme provodi na društvenim mrežama, u doba sveopće digitalizacije, ona kategorično odgovara „ne“.

„Ne, nikako! Mislim da je knjiga vječna. Pogledajte povijest, uvijek su prisutne knjige. Mediji i ove mreže, one nastaju i nestaju, ali knjiga je postojana. Ja čitam od osnovne škole, čitam i danas, a vjerojatno ću i u budućnosti čitati“, kaže Bačić.

Ona se slaže i sa rezultatima znanstvenih istraživanja kako je čitanje knjiga dobro za zdravlje.

Primjerice, rezultati istraživanja koje je još davne 2009. provedeno na Univerzitetu u Sussexu su pokazali da samo šest minuta čitanja knjige dovodi do smanjenja nivoa stresa za čak 68%.

Mirjana stoga čita kada god može.

„Većinom čitam navečer, nekada čitam noću, nekad ujutro, nekad popodne. Čim uhvatim vremena, posvetim se knjizi. Više čitam knjige nego što gledam televiziju“, govori nam Bačić.

Čitanje knjiga potiče i razvoj mašte, govori nam 13-godišnja Petra Barbir. Ona je večeras dobila nagradu za „Najčitatelja“ u kategoriji učenika osnovnih škola. Samo prošle godine je pročitala 82 knjige.

„Uvijek poslije škole pročitam neku knjigu, svaku večer prije spavanja pročitam bar po 10-tak stranica“,
 kaže Petra.

Fantazija joj je omiljeni žanr jer, kako kaže; „mašta mi se probudi kada čitam nešto takvo“.

Osim što čita, Petra i sama piše pjesme i priče pa je tako prošle godine nagrađena tabletom za najbolju priču na manifestaciji „Park pun priča“ koja je organizirana u Ljubuškom.

Uz Petru večeras se u Knjižnici okupilo i mnoštvo drugih osnovnoškolaca koji su prošle godine proveli mnogo vremena čitajući, što pokazuje kako knjiga ima svoje ljubitelje i među mladima.

Voditelj Knjižnice Ivica Vizentaner kaže kako je to pokazatelj kako je proglašenje Najčitatelja jedan uspješan projekt jer im je primarni cilj promicanje kulture čitanja među djecom.

Uz ovu manifestaciju, JU Kulturno-športski centar Ljubuški, u sklopu koje djeluje i Knjižnica Ljubuški, provodi i razne druge aktivnosti u svrhu promicanja čitanja.

Tako su u Ljubuškom pokrenuli čitateljske klubove. Imaju dva kluba, klub odraslih i klub osnovnoškolaca, a članovi se povremeno sastaju kako bi diskutirali o knjigama.

Svrha svih projekata koje organiziramo je da približimo Knjižnicu našim žiteljima, da ponukamo što veći broj njih da se učlane u Knjižnicu i koriste blagodati koje Knjižnica pruža“, kaže on i dodaje kako su samo tijekom prošle godine organizirali čak čak 41 kulturni događaj.

To je impozantna brojka za malu sredinu, organiziramo književne večeri, predstavljanja knjiga, ali i izložbe slika, fotografija potom raznovrsne tečajeve, edukativne i kreativne radionice i štošta drugo“, navodi Vizentaner za Radio Ljubuški