Home Zanimljivosti Laž ponavljanjem ne postaje istina: (Malo) sutra u Njemačku bez vize

Laž ponavljanjem ne postaje istina: (Malo) sutra u Njemačku bez vize

SHARE

Iako to anonimni portali tvrde već 4 godine, u Njemačkoj nije, niti će biti usvojen zakon koji bi omogućio građanima bez EU pasoša da se u ovoj zemlji zaposle bez vize, piše Raskrinkavanje.ba, čiju analizu u cijelosti prenosimo.

_______________

Raskrinkavanje je još u prosincu 2017. objavilo analizu pod naslovom “(Malo) sutra u Njemačku bez vize”. Tada smo kao lažnu vijest ocijenili tvrdnju koja govori da će od 1.1.2018. “građani bez EU pasoša moći bez vize da rade u Njemačkoj”.

Od 1.1.2018. građani bez EU pasoša moći će bez vize da rade u Njemačkoj: Evo kako!
Od 1.1.2018 startuje novi zakon o zapišljavanju po kom će svi non EU građani moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani EU.
Što znači svi koji pronađu poslodavca moći će da se zaposle kao i EU građani odlazak u ambasadu više neće biti neophodan uslov za dobijanje radne vize.”

Na upit Deutsche Welle-a iz 2017. godine, njemačka Agencija za zapošljavanje (Bundesagentur für Arbeit) je tada rekla kako “Navodi koji kruže u medijima u Bosni i Hercegovini nisu tačni”.

Tvrdnju da će građani  “bez EU pasoša moći će bez vize da rade u Njemačkoj” demantirala je i ambasada Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini, koja je također u 2017. kazala da “nisu tačne informacije da će od 1.1.2018. na snagu stupiti novi zakon koji omogućava da se državljani zemalja koje nisu članice Evropske unije, zapošljavaju u državama Europske unije pod istim uslovima kao EU-državljani”.

No, temu je u veljači 2018. aktuelizirao portal Paralelno, koji je objavio identičan članak, u kojem je promijenjena samo godina.

Točnije, umjesto za 2018. zakon je najavljen za 2019. dok je ostatak teksta ostao identičan, a članak su mnogi mediji objavljivali tokom cijele godine.

Od 1.1.2019. građani sa prostora EX-YU bez EU pasoša moći će da rade u Njemačkoj: Evo kako!
Od 1.1.2019 startuje novi zakon o zapošljavanju po kom će svi građani bivše Jugoslavije čije države nisu u EU moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani EU.
Što znači svi koji pronađu poslodavca moći će da se zaposle kao i EU građani odlazak u ambasadu više neće biti neophodan uslov za dobivanje radne vize.

U analizi “Ponovo cirkuliše lažna vijest o radu u Njemačkoj bez viza” koju smo objavili u ožujku 2018. i koju smo nekoliko puta dopunjavali novim prenošenjima, sve članke smo ocijenili kao prenošenje lažne vijesti. O ovim lažnim vijestima je pisao i BBC u članku Novi nemački zakon u moru lažnih vesti: Pet stvari koje ste možda pogrešno čuli.”

U ožujku 2018. godine portal Politika Ekspres objavio je istu “vijest”, ovaj put lažno najavljujući rad bez vize u Njemačkoj za 1.1.2020. godine, dok je portal Dijalog identičan članak objavio u oktobru 2019.

VEST DANA: Od 1. januara 2020. građani sa prostora Balkana bez EU pasoša moći će bez vize da rade u Nemačkoj. Evo kako!
Od 1.1.2020. startuje novi zakon o zapošljavanju po kom će svi građani bivše Jugoslavije čije države nisu u EU moći da se zaposle pod istim uslovima kao i građani EU.
Što znači svi koji pronađu poslodavca moći će da se zaposle kao i EU građani odlazak u ambasadu više neće biti neophodan uslov za dobivanje radne vize.

Iako u naslovu stoji 2020. godina, u linku članka portala Politika Ekspres stoji 2019. godina, što govori da je zapravo u starom članku koji je najavljivao zakon za 2019. godinu, samo promijenjen naslov.

Na istom portalu je istog dana objavljen identičan članak, ali na novom linku u kojem ovaj put stoji 2020. godina.

S obzirom da nije tačno da će “građani bez EU pasoša moći bez vize da rade u Nemačkoj”, članak portala Politika Ekspres koji zakon najavljuje za 2020. ocjenjujemo kao lažnu vijest. Isti članak na istom portalu koji je objavljen na novom linku nešto kasnije i koji je podijeljen u siječnju 2020. godine, ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti.

Portal Dijalog je za prenošenje članka dobio ocjenu prenošenje lažne vijesti.

Kakav zakon je usvojen u Njemačkoj?

U 2019. godinu Njemački parlament Bundestag zaista je usvojio set novih zakona o useljeništvu, o čemu je između ostalih pisao i Deutche welle.

Njemački parlament Bundestag usvojio je u petak paket zakona koji se odnose na migracije.(…)
Novi zakon se ne odnosi samo na vrhunske stručnjake nego i za sve one koji pronađu zaposlenje „koje odgovara njihovoj kvalifikaciji“. I to za sva zanimanja a ne samo za ona koje njemačka Agencija za zapošljavanje proglasi deficitarnima kao što je to bio slučaj i dosad. Velika novost je i ta da će onima sa stručnom kvalifikacijom biti omogućeno i da prije samog zaposlenja dođu u Njemačku kako bi ovdje tražili posao. Taj boravak je ograničen na šest mjeseci a uvjet je da se tražitelj može sam uzdržavati.(…)
No najveća novost je da njemački poslodavac koji želi zaposliti radnika koji ne dolazi iz neke od zemalja Europske unije (ili Njemačke) više ne mora dokazivati da na EU tržištu nije uspio pronaći adekvatnu radnu snagu.

O izmjenama zakona o useljeništvu pisala je i Njemačka ambasada u Sarajevu na svojoj zvaničnoj stranici:

Informacije o Zakonu o doseljavanju stručne radne snage
Zakon o doseljavanju stručne radne snage stupa na snagu 1. marta 2020. Njime se proširuje mogućnost za ciljani i održivi porast migracije kvalifikovane stručne radne snage iz država koje nisu članice Evropske unije da se zaposle u Njemačku.

Iako to anonimni portali tvrde već 4 godine, u Njemačkoj nije, niti će biti usvojen zakon koji bi omogućio građanima bez EU pasoša da se u ovoj zemlji zaposle bez vize.

Izvještavajući o novom zakonu kojeg je tada prihvatila njemačka vlada, portali Alo, Pink, Republika i Srbija danas su u prosincu 2018. članke koje su prenijeli iz agencija opremili naslovom koji najavljuje rad u Njemačkoj “bez viza”:

USVOJEN ZAKON KOJI SU MNOGI ČEKALI Od 1. januara 2020. godine možete da radite u Nemačkoj BEZ VIZA! Ove uslove, ipak, morate da ispunite!

Članci ispod ovakvih naslova su agencijski i donose tačne informacije o novom zakonu, a u člancima se nalaze i izjave njemačkih zvaničnika. Zbog naslova koji pogrešno najavljuje moguć rad bez viza iako to u članku nigdje ne stoji, članke portala Alo, Pink, Republika i Srbija danas ocjenjujemo kao prenošenje lažne vijesti, ali i kao klikbejt.

Raskrinkavanje.ba