Home Društvo NAPUŠTENA BEBA GANULA BROJNA SRCA: Građani žele usvojiti dječaka iz Dervente

NAPUŠTENA BEBA GANULA BROJNA SRCA: Građani žele usvojiti dječaka iz Dervente

SHARE

Bebu, koju je prekjučer ujutro majka V. N. ostavila u haustoru zgrade u Ulici Srpske vojske u Derventi, spasili su policajci među kojima je bio i Borislav Knežević poznat po brojnim herojskim činovima.

Podsjetimo, čistačica jednog kafića je prekjučer ujutro kada je došla na posao oko 5.45 sati čula dječji plač i pronašla bebu i odmah pozvala policiji.

Na lice mjesta prvo su stigli Knežević i njegov kolega Duško Živanić i pravovremenom reakcijom spasili život bebi.

Zanimljivo je i da su se javljali građani koji su se raspitivali o tome kako mogu da usvoje bebu, ali i da ponude pomoć u odjeći.

Glasnogovornica PU Doboj Dragana Kerkez je pojasnila da su policajci za dva sata identificirali majku napuštenog djeteta i da je ona osumnjičena za krivično delo napuštanje djeteta. Dodala je da je riječ o dječaku.

Knežević i Živanić su za Srpskainfo ispričali kako je izgledalo spašavanje bebe.

– Čim smo dobili prijavu da je nađena beba, za samo par trenutaka smo bili u spomenutoj ulici. Tu smo zatekli ljude koji su prijavili da su našli bebu, a koji iz straha nisu smjeli prići bebi. Jutro je bilo jako hladno, na sve strane je bio mraz, a u haustoru je bio snažan propuh – ispričao je Knežević.

Njegov kolega Živanić kaže da je beba plakala i da su je odmah uzeli  i unijeli u službeni automobil.

– Odmah smo upalili grijanje i ja sam sjeo na zadnje sjedalo s bebom i pokrio je dekom, dok je kolega Knežević vozio. Beba je bila jako hladna i stalno sam joj pipao puls i provjeravao diše li, a ona bi samo na trenutke počinjala da plače. Nismo htjeli da gubimo vrijeme i da čekamo Hitnu pomoć, nego smo bebu direktno odvezli u bolnicu – rekao je Živanić.

Hrabri policajci su ispričali su da su se bojali za život bebe, jer joj je glava i rukice bile izuzetno hladne.

– Kada smo dobili informaciju da je beba živa i zdrava, bili smo presretni – ispričali su Knežević i Živanić.

Zanimljivo je i to da je Kneževiću ovo treći slučaj da spašava živote svojih sugrađana u zadnje dvije godine.

On je 10. siječnja ove godine zajedno s još jednim kolegom spasio ženu koja je htjela da počini samoubojstvo skokom s mosta u Derventi, a godinu dana ranije je spasio još jednu ženu na skoro identičan način.

Mirjana Jevtić koja je pronašla napuštenu bebu ispričala je da se plašila da je uzme u ruke.

– Kada sam došla na posao u prolazu zgrade koji se nalazi u blizini kafića ugledala sam korpu za bebe s ručkama i u prvi mah pomislila da su se djeca igrala i ostavila je u prolazu. Međutim kada sam izašla iz kafića čula sam plač djeteta – ispričala je Jevtićeva.

Ona je dodala da je prišla korpi i ugledala bebu koja je bila pokrivena s dvije dekice.

– Htjela sam da je uzmem u ruke, ali sam se plašila. Bilo je jezivo. Čekala sam da dođe policija – istakla je Jevtićeva.

Nakon pronalaska bebe brojni mještani Dervente bili su uznemireni da je majko bila spremna da svoje dijete tek tako ostavi na ulici.

– Sva sreća pa je ta žena tako rano došla na posao i našla bebu, tko zna što bi se dogodilo da je beba pronađena nekoliko sati kasnije – ispričala je jedna od stanarki ove zgrade.

Drugi mještani su ogorčeni i na Centar za socijalni rad Derventa, jer kažu da je riječ o osobi koja ima određeni zdravstvenih problema i koja se ne može sama brinuti o dvoje djece.

Međutim, direktorica CSJ Derventa Maja Popović rekla je da V. N. nije bila pod njihovim nadzorom, jer ništa u njenom ranijem ponašanju nije ukazivalo na to da bi mogla ostaviti bebu.

– Ona je samohrana majka koja već ima dijete od tri godine – pojasnila je Popovićeva.

Dodala je da ona ima urođene tjelesne nedostatke, ali da oni nisu utjecali na njenu sposobnost da obavlja roditeljske dužnosti.

Šef Službe pedijatrije u dobojskoj bolnici „Sveti apostol Luka“, Miroslav Jović izjavio je da je dječak star oko mjesec dana.

– Dječak je dobrog zdravstvenog stanja, nije pothranjen, niti promrzao i težak je oko 3,5 kilograma – rekao je Jović.

Prema njegovim riječima, dječak se nalazi na Odjeljenju pedijatrije, gdje će se o njemu brinuti do odluke nadležnog Centra za socijalni rad u Derventi.