Home Gospodarstvo Mahovina za rješenje zagađenja zraka u gradovima

Mahovina za rješenje zagađenja zraka u gradovima

SHARE

Riječ je o konstrukcijama prekrivenim mahovinom koja izuzetno efikasno filtrira karbon dioksid (CO2).

Svijet se konačno budi pred neposrednim i sve većim prijetnjama koje predstavljaju klimatske promjene i zagađenje, a London počinje pružati svoj dio pomoći u toj akciji.

 

Od ulica sa nultom emisijom štetnih tvari do solarnih panela koji ”jedu” zagađenje, zajedno s restoranima koji teže ka nultom otpadu i veganstvu, glavni grad Engleske počeo je primjenjivati i inovativne metode u praksi.

 

Kako navodi Secret London, u britanskoj metropoli su instalirana tri uređaja koja su nazvana ”gradsko drveće”, a riječ je o konstrukcijama prekrivenim mahovinom koja izuzetno efikasno filtrira karbon dioksid (CO2), prenosi Manager.ba.

 

Svako ”stablo” upija 275 puta više štetnih tvari nego prirodno stablo, pa se smatra efikasnim sredstvom protiv zagađenja zraka.

 

Pored toga, mahovina može upiti veliku količinu vlage i hladiti zrak.

 

Rješenje je genijalno upravo za asfaltirane i betonirane urbane sredine, gdje je sve manje mjesta za prirodno drveće. Imajući u vidu i cijenu ovakvog projekta, u borbu protiv enormnog zagađenja zraka mogu se upustiti i oni koji svoju neefikasnost pravdaju enormnim cijenama filtera i drugih mjera.

 

Dodajući estetsku komponentu, ”gradsko drvo” je ideja kojoj svakako treba posvetiti pažnju.